Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010

Επιτέλους Να και κάτι καλό και ανακουφιστικό!

Ελεύθερη η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ


Η ηγέτης της αντιπολίτευσης Άουνγκ Σαν Σούου Κίι, αφέθηκε ελεύθερη σήμερα, δήλωσε αξιωματούχος της Μιανμάρ.

Η ηγέτης της αντιπολίτευσης Άουνγκ Σαν Σούου Κίι, σύμβολο του αγώνα για την δημοκρατία στη Μιανμάρ, αφέθηκε ελεύθερη σήμερα, μετά από επτά συνεχή χρόνια σε κατ' οίκον περιορισμό. Η πρώτη κίνηση της Άουνγκ Σαν Σούου Κίι ήταν να εμφανιστεί στην πόρτα του σπιτιού της αμέσως μετά την απελευθέρωσή της, απευθύνοντας έκκληση για ενότητα στη χώρα.
«Υπάρχει μια στιγμή που πρέπει να είμαστε σιωπηλοί και μια στιγμή για να μιλήσουμε. Οι άνθρωποι πρέπει να εργαστούν ενωμένοι. Μόνο τότε μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας», δήλωσε στο πλήθος και επέτρεψε στο εσωτερικό του σπιτιού της με ανώτερους αξιωματούχους από την Εθνική της Ένωση για το Δημοκρατικό Κόμμα.
Οι αρχές νωρίτερα απομάκρυναν την αστυνομία που στάθμευε μπροστά από το σπίτι της και διέλυσαν τα οδοφράγματα, σημάδια ότι έχει σχεδόν σίγουρα απελευθερωθεί μετά από επτά χρόνια σε κατ 'οίκον περιορισμό, αν και δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση από το κόμμα της ή την κυβέρνηση. Θα πρέπει στη συνέχεια να εγκαταλείψει αυτό το κτιριακό συγκρότημα. Η νομπελίστρια της ειρήνης έχει περάσει τα 15 από τα τελευταία 21 χρόνια της ζωής της υπό κράτηση.
Νωρίτερα, κρατικοί αξιωματούχοι εισήλθαν στην κατοικία της, στην οδό του Πανεπιστημίου, γύρω στις 17:00 (10:30 GMT) για να διαβάσουν στην αντιφρονούσα τη διαταγή της χούντας για την απελευθέρωσή της.
«Είναι ελεύθερη τώρα», είπε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, περίπου 2.000 άνθρωποι ήταν κοντά στο σπίτι της Σαν Σούου Κίι που έχει τιμηθεί με το νόμπελ της ειρήνης, και δεν είχε μπορέσει ποτέ από το Μάιο του 2003 να κυκλοφορήσει ελεύθερη.Διεθνείς αντιδράσεις

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε σήμερα την απελευθέρωση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Άουνγκ Σαν Σούου Κίι, συμβόλου του αγώνα για τη δημοκρατία στη Μιανμάρ, απευθύνοντας «έκκληση για απελευθέρωση των περισσότερων από 2.000 άλλων πολιτικών κρατουμένων» σε αυτή τη χώρα.
Η κα. Μέρκελ «εκφράζει την ικανοποίησή της και την ανακούφισή της μετά την απελευθέρωση» της Άουνγκ Σαν Σούου Κίι, σε ανακοίνωση της.
«Η Άουνγκ Σαν Σούου Κίι είναι μια συμβολική φιγούρα του παγκόσμιου αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο φιλειρηνισμός και η ανυποχώρητη στάση της την έκαναν ένα πρότυπο», προσθέτει η καγκελάριος.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προειδοποίησε σήμερα τις αρχές της Μιανμάρ εναντίον «κάθε παρέμβασης στην ελευθερία κινήσεων και έκφρασης» της Άουνγκ Σαν Σούου Κίι, εκτιμώντας ότι αυτό «θα ήταν μια νέα απαράδεκτη άρνηση των δικαιωμάτων της».
Ο κ. Σαρκοζί «εκφράζει την ικανοποίησή του που η κα Άουνγκ Σαν Σούου Κίι ξαναβρίσκει σήμερα μια ελευθερία την οποία ποτέ δεν θα έπρεπε να είχε στερηθεί».
«Η Γαλλία θα είναι εξαιρετικά προσεκτική όσον αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες η Άουνγκ Σαν Σούου Κίι θα απολαύσει την προσφάτως ανακτηθείσα ελευθερία της», προσθέτει ο Σαρκοζί και προειδοποιεί ότι «κάθε περιορισμός της ελευθερίας των κινήσεών και της έκφρασής της θα ήταν μια νέα απαράδεκτη άρνηση των δικαιωμάτων της».
Η απελευθέρωση της Άουνγκ Σαν Σούου Κίι «έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε από την πλευρά του ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
«Αυτό έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό. Η Άουνγκ Σαν Σούου Κίι είναι μια έμπνευση για όλους εμάς που πιστεύουμε στην ελευθερία της έκφρασης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο κ. Κάμερον σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

«Η συνεχιζόμενη κράτησή της ήταν μια παρωδία της δικαιοσύνης, η οποία είχε ως μόνο σκοπό να κάνει το λαό της Μιανμάρ να σωπάσει. Η Άουνγκ Σαν Σούου Κίι έχει δικαίωμα στην ελευθερία της. Το καθεστώς της Μιανμάρ πρέπει να τη σέβεται τώρα», πρόσθεσε.

http://www.kathimerini.grμε/ πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου