Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010

Νουριέλ Ρουμπινί: Θέμα χρόνου η πτώχευση της Ελλάδας

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 1-11-2010

Η πτώχευση της Ελλάδας είναι θέμα χρόνου εκτιμά ο Νουριέλ Ρουμπινί. Σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό «Capital» ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος-αναλυτής σημειώνει ότι την περίπτωση της Ελλάδας «τα δεδομένα μιλούν μια πολύ καθαρή γλώσσα».

Ακόμη και αν οι Έλληνες υλοποιήσουν το δρακόντειο πρόγραμμα περικοπών, «πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλλω», λέει, το βάρος του χρέους σύμφωνα με την πρόγνωση του ΔΝΤ θα παραμείνει αισθητά πάνω από 100% του ΑΕΠ.
Το παραμικρό εξωτερικό σοκ αρκεί για να καταστεί «ανεξέλεγκτο» το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. «Για αυτό, το ερώτημα που τίθεται για μένα δεν είναι εάν θα πτωχεύσει η Ελλάδα, αλλά μόνο πότε», τονίζει ο κ. Ρουμπινί.
Εκτιμά δε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης εκείνο που ενδεχομένως κάνει είναι «να
καθυστερεί την κατάρρευση των ελληνικών ομολόγων - στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το χρονικό σημείο που οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα είναι σε καλύτερη κατάσταση», αναφέρει ο ίδιος.
Στη συνέντευξη στο Capital ο Ν. Ρουμπινί προειδοποιεί για τους κινδύνους που συνεχίζουν να υπάρχουν για την παγκόσμια οικονομία. Για τη γερμανική οικονομία παραδέχεται «επέστρεψε στο δρόμο της ανάπτυξης», αλλά σημειώνει ότι «βρίσκεται πολύ μακράν του επιπέδου προ κρίσης» και πρόκειται για «στατιστικό εφέ», καθώς και το 2009 το επίπεδο ανάπτυξης ήταν χαμηλό.
Τα προγράμματα περικοπών που εφαρμόζουν η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες το τρέχον έτος θα είναι «τροχοπέδη» για την ανάκαμψη.

Φίλε Ρουμπινί, δεν ξέρεις τι λες. Τώρα που θα ψηφίσουμε τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ για την τοπική αυτοδιοίκηση και δεν θα χρειαστεί να πάμε σε εθνικές εκλογές, η Ελλάδα με τον κοζανίτη υπουργό οικονομικών από τη μια, τον επενδυτικό Παμπούκη  και τον πρώην δήμαρχο Πάρου από την άλλη, υπό τις κλανιές του Πάγκαλου, θα δείξει στην Παγκόσμια Οικονομία, πώς ανατρέπονται τα ελλείμματα και εξαλείφονται τα χρέη και όλοι εσείς οι κινδυνολόγοι θα σκίσετε τα πτυχία σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου