Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Καραντίνα για Ελληνες σε ξένα νοσοκομεία

Υποβάλλονται σε λεπτομερείς εξετάσεις λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας
Της Γαληνης Φουρα


Η ώρα της αλήθειας έφτασε για τα ελληνικά νοσοκομεία στα οποία κάνουν θραύση οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Η Ελλάδα πρόκειται να βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων (ECDC) στις 24 Νοεμβρίου στη Στοκχόλμη. Η συνάντηση γίνεται με θέμα την εκτίμηση κινδύνου για τη διασπορά των πολυανθεκτικών gram αρνητικών μικροβίων. Παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί οδηγία για την Ελλάδα, οι ασθενείς που έχουν νοσηλευθεί σε ελληνικά νοσοκομεία και ΜΕΘ αντιμετωπίζονται πολύ σχολαστικά και υποβάλλονται σε λεπτομερείς εξετάσεις όταν προσεγγίζουν άλλα ευρωπαϊκά νοσηλευτικά ιδρύματα. Υπάρχουν αρκετές δημοσιεύσεις στον διεθνή επιστημονικό Τύπο όπου περιγράφονται μικροεπιδημίες σε νοσοκομεία κυρίως της Β. Ευρώπης, που προκλήθηκαν από ασθενείς οι οποίοι είχαν νοσηλευθεί στην Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Γ. Δάικος αναφέρει την περίπτωση Ελληνα ασθενούς που πήγε σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στη Σουηδία και δεν έγινε δεκτός, διότι ήταν αποικισμένος με ανθεκτικό σταφυλόκοκκο. Προφανώς δεν πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση.


Κίνδυνοι διασυρμού
Το θέμα εγκυμονεί κινδύνους διασυρμού της χώρας. Το BBC πριν από λίγους μήνες είχε πρώτη είδηση ότι εισήχθη στην Αγγλία μία κλεμπσιέλα (MDM) από ασθενείς που πηγαίνουν σε νοσοκομεία της Ινδίας για πλαστική χειρουργική. «Πρέπει άμεσα να δούμε τα δικά μας προβλήματα και ελπίζω ότι με το πρόγραμμα Προκρούστης που ξεκίνησε τώρα θα έχουμε ακριβή στοιχεία για την έκταση του προβλήματος περί το τέλος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ώστε να ευαισθητοποιηθούν ο ιατρικός κόσμος και η πολιτεία», αναφέρει ο κ. Δάικος. «Καθημερινά βλέπουμε ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί σε ελληνικό νοσοκομείο με αυτά τα μικρόβια. Πας για χολοκυστεκτομή ή αντικατάσταση ισχίου και παθαίνεις μία επιπλοκή, μία νοσοκομειακή λοίμωξη και κινδυνεύει η ζωή σου».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου