Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

6 Δικτατορίες εναντίον 1 ατόμου

"Σιωπηροί απόντες" από την τελετή του Νόμπελ Ειρήνης


Έξι χώρες (Ρωσία, Καζακστάν, Κούβα, Μαρόκο, Ιράκ και Κίνα) αρνήθηκαν να παραστούν σε τελετή των βραβείων Νόμπελ στις 10 Δεκεμβρίου για τον φυλακισμένο Νομπελίστα Ειρήνης Λιού Σιαομπό.

Σύμφωνα με τη νορβηγική επιτροπή Νόμπελ, οι έξι χώρες δεν αιτιολόγησαν την απόφασή τους.
Ο Γκέιρ Λούντεσταντ της επιτροπής είπε ότι η Κίνα είχε ξεκινήσει μια πρωτοφανή καμπάνια για να «σαμποτάρει» τη συμμετοχή πολλών κρατών στην τελετή βράβευσης.

«Δεν γνωρίζω κανένα παράδειγμα όπου μία χώρα προσπάθησε τόσο ενεργά και άμεσα να κρατήσει τους πρεσβευτές χωρών μακριά από τελετή Νόμπελ» δήλωσε ο Γκ.Λούντεσταντ στο πρακτορείο Reuters.
Δεκαέξι ακόμα κράτη δεν έχουν απαντήσει στην διορία της επιτροπής που έληγε το πρωί της Πέμπτης.
Το βραβείο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.
Η νορβηγική επιτροπή απένειμε το Νόμπελ Ειρήνης στον 54χρονο Σιαομπό «για τον μακροχρόνιο και ειρηνικό αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα».
Τον Δεκέμβριο του 2009 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών για «ανατρεπτική δράση κατά του κράτους» καθώς ήταν ένας από τους συντάκτες της «Χάρτας 08», που συντάχθηκε κατά το πρότυπο της «Χάρτας 77» των Τσεχοσλοβάκων αντιφρονούντων στη δεκαετία του ΄60,
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων και θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.
O πρόεδρος της Επιτροπής των Νόμπελ Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ δήλωσε στην εφημερίδα Aftenposten κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ ότι είναι λίγες οι πιθανότητες να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης κατά την τελετή του Δεκεμβρίου καθώς ούτε ο Σιαομπό, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή, ούτε κάποιο μέλος της οικογένειάς του μπορεί να παραστεί σε αυτήν.
Καθώς μόνο τα μέλη της οικογένειας αυτού που τιμήθηκε επιτρέπεται να παραλάβουν εκ μέρους του το βραβείο, μάλλον δεν θα απονεμηθεί, σημείωσε ο Γιάγκλαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου