Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

50 χρόνια ανεξάρτητη Κύπρος και 50 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Βουλγαρίας-Κύπρου

Κείμενο: Πένκα Βέλεβα

Φέτος η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και οι φίλοι της χώρας σ' όλο τον κόσμο, γιορτάζουν την 50η επέτειο της Ημέρας Ανεξαρτησίας. Πρόκειται για την ιστορική ημέρα της 16ης Αυγούστου του 1960, μια μέρα μετά την γιορτή της Παναγίας, όταν το κράτος πήρε την θέση του στο χάρτη των ανεξάρτητων κρατώ με δική της σημαία, πρόεδρο, κυβέρνηση, Σύνταγμα και έμβλημα.
Τρία χρόνια αργότερα, το 1963, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η 1η Οκτωβρίου ορίστηκε ημέρα της Ανεξαρτησίας. Η Βουλγαρία συνήψε διπλωματικές σχέσεις με τη Κύπρο 30 μέρες αργότερα, στις 30 Οκτωβρίου 1960.

Με μορφή της συμπλήρωσης 50 χρονών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών στη Λευκωσία διοργανώθηκε το καλοκαίρι από το Κυπριακό ΚΥΠΕ και το Βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ ημερίδα με θέμα "Κύπρος – Βουλγαρία: Ανάπτυξη σχέσεων και ο ρόλος των ΜΜΕ". Όταν μιλάμε για την ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών πρέπει να σημειώσουμε ότι η Κύπρος είναι ο 5ος μεγαλύτερος επενδύτης στη Βουλγαρία με 1,9 δις. €, ενώ οι βουλγαρικές επενδύσεις στη Κύπρο φθάνουν σε 123 εκ. €. Οι εμπορικές συναλλαγές είναι μικρές με όρους απόλυτων αριθμών, μόλις 130 εκατ. € ετησίως, αλλά είναι σημαντικές δεδομένου του μεγέθους των δυο χωρών, αφού ο όγκος τριπλασιάστηκε από το 2004.
Πολλές είναι οι εκδηλώσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Κύπρου. Φέτος τον Ιούνιο ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, κ Τραϊτσο Τραϊκοφ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Κύπρο, πραγματοποίησε συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών, κ Χαρίλαο Σταυράκη, και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνη Πασχαλίδη. Ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων του εμπορίου και του τουρισμού.
Εκφράστηκε επίσης η αμοιβαία επιθυμία να αυξηθεί 2-3 φορές ο αριθμός των Κυπρίων τουριστών στη Βουλγαρία που προς το παρόν ανέρχονται σε 20.000 άτομα. Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ Α. Πασχαλίδης, ανέφερε ότι οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δυο χωρών βρίσκονται σε "καλό επίπεδο και με σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη", ενώ ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, κ Αλέκος Οριουντιώτης τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των τουριστικών πρακτόρων αποτελεί ένα "επίπεδο ανταλλαγής τεχνογνωσίας με αξιόλογες δυνατότητες ανάπτυξης". Πρόκειται για την ανάπτυξη της νέας μορφής τουρισμού με σκοπό την επίσκεψη φίλων και συγγενειών, λόγω του μεγάλου αριθμού Βουλγάρων εργαζομένων στην Κύπρο.
Στη φιλική χώρα αυτή υπάρχουν πέντε βουλγαρικά σχολεία που λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα στην πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Λευκωσία και στις πόλεις Πάφο, Λάρνακα, Λεμεσό και Παραλίμνη. Εκεί μαθαίνουν τη βουλγαρική γλώσσα πάνω από 450 παιδιά από βουλγαρικές ή μικτές οικογένειες.
Η Κύπρος προκαλεί ενδιαφέρον στους ξένους γιατί είναι μια χώρα με αρχαίο πολιτισμό, με εκθέματα από πριν 9.000 χρόνια. Σήμερα η χώρα παίζει δραστήριο ρόλο στην διεθνή συνεργασία, την ειρήνη και την σταθερότητα. Υποστηρίζει την πολιτική υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ασφάλειας. Ενώ ο σύγχρονος πολιτισμός είναι εμπνευσμένος από το ντόπιο φολκλόρ, τους θρύλους, τις παραδόσεις και τα έθιμα.
Τα λαϊκά επαγγέλματα, που διατηρούνται και μέχρις σήμερα στη νήσο δημιουργούν προϊόντα, που γοητεύουν με την ομορφιά τους τους επισκέπτες. Και αφού μιλάμε για την πολιτιστική ζωή της χώρας, θα προσθέσουμε και την θέση της βουλγαρικής Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που έχει σ' αυτή. Πάντα οι παραστάσεις της αναμενόταν με ανυπομονησία από τους λάτρες της μουσικής στη Κύπρο - "Το χρυσοπράσινοφυλλο ριγμένο στο πέλαγος".
BNR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου