Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Μας πνίγουν 2.500 τόνοι σκουπιδιών

Η αποκομιδή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με ελάχιστα απορριμματοφόραΤης Βαρβάρας Ζούκα  
vzouka@makthes.gr

Με ρυθμούς χελώνας γίνεται το τελευταίο διάστημα η αποκομιδή των απορριμμάτων στον δήμο Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα για τους κατοίκους κυρίως των περιφερειακών συνοικιών η καθαριότητα να έχει μετατραπεί σε μια έννοια περίπου άγνωστη.
Παρότι μάλιστα η πενθήμερη απεργία των δημοτικών υπαλλήλων, εξαιτίας της οποίας συσσωρεύτηκαν στους δρόμους της πόλης περισσότεροι από 2.500 τόνοι σκουπιδιών, έληξε εδώ και περίπου μία εβδομάδα, σε ορισμένες περιοχές περιφερειακά του κέντρου τα απορριμματοφόρα παραμένουν ακόμη άφαντα.
Μέχρι και χθες τμήματα στις περιοχές της Ξηροκρήνης, της Τούμπας, της Χαριλάου και της Άνω Πόλης πνίγονταν στα σκουπίδια, τα οποία παρέμεναν ατάκτως ερριμμένα στους δρόμους και στα πεζοδρόμια επί δέκα συνεχείς ημέρες. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών αγανάκτησαν όχι μόνο για την άσχημη εικόνα, αλλά και για την αφόρητη δυσοσμία που επικρατεί στις γειτονιές τους.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Καζαντζίδης δεσμεύτηκε ότι η αποκομιδή σε όλες τις συνοικίες της πόλης θα ολοκληρωθεί μέσα στη σημερινή ημέρα. Όπως ανέφερε, χθες το μεσημέρι αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα στην περιοχή του δευτέρου δημοτικού διαμερίσματος, ενώ αργά το βράδυ επρόκειτο να γίνει αποκομιδή στην περιοχή της Τούμπας. Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τον κ. Καζαντζίδη, πρόκειται να ολοκληρωθεί η συλλογή των σκουπιδιών από τα εναπομείναντα τμήματα της Χαριλάου, ώστε από αύριο πλέον να γίνεται αποκλειστικά η τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων που παράγονται κάθε ημέρα.

Παροπλισμένα τα απορριμματοφόρα

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της αντιδημαρχίας Καθαριότητας, τα προβλήματα με την καθαριότητα στις γειτονιές της πόλης, τα οποία επιτάθηκαν μετά την απεργία των δημοτικών υπαλλήλων, επρόκειτο να αποκατασταθούν το περασμένο Σάββατο.
“Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρώσουμε μέσα σε αυτό το διάστημα την αποκομιδή σε όλες τις περιοχές της πόλης, καθώς την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο σημειώθηκαν βλάβες σε είκοσι απορριμματοφόρα οχήματα του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίες ήταν αδύνατο να επιδιορθωθούν, καθώς δεν μπορούσαμε να προμηθευτούμε τα αναγκαία ανταλλακτικά”, επισήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο η αποκομιδή στη Θεσσαλονίκη γινόταν με λιγότερα από δεκαοκτώ απορριμματοφόρα, ενώ και χθες στους δρόμους βγήκαν μόλις 27 οχήματα. Από τις αρχές του καλοκαιριού, εξάλλου, η καθημερινή αποκομιδή γίνεται το πολύ με 30 έως 35 απορριμματοφόρα από τα 68 που διαθέτει ο κεντρικός δήμος, καθώς τα υπόλοιπα παραμένουν παροπλισμένα, λόγω βλαβών.
“Τα ανταλλακτικά που απαιτούνται έρχονται με χαμηλή ροή, σχεδόν με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η έγκαιρη επιδιόρθωση των βλαβών που παρουσιάζονται. Συχνά, όμως, ακόμη κι όταν επιδιορθώνονται, τα απορριμματοφόρα εμφανίζουν επαναλαμβανόμενα προβλήματα, λόγω παλαιότητας”, ανέφερε μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης Τάσος Κυριακίδης, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων.Δήμαρχος Θεσσαλονίκης: Φταίει η κυβέρνηση

Σε “κυβερνητικούς παράγοντες που ήθελαν και θέλουν το δεύτερο εξάμηνο του 2010 η Θεσσαλονίκη να είναι βρόμικη για ευνόητους λόγους” απέδωσε τα προβλήματα στον τομέα της καθαριότητας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
“Η κυβέρνηση εδώ και οκτώ μήνες -και μόνο για τον δήμο Θεσσαλονίκης- άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο προμηθεύεται ανταλλακτικά για τις ανάγκες του ο δήμος και τον υποχρεώνει να έχει μαντικές ικανότητες και να προβλέπει όλα ανεξαιρέτως τα ανταλλακτικά που θα χρειαστεί στο μέλλον και να προχωρά σε τακτικούς διεθνείς διαγωνισμούς και για το τελευταίο ανταλλακτικό”, υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.
Όπως πρόσθεσε, οι δύο διαγωνισμοί που έγιναν για την προμήθεια ανταλλακτικών, σύμφωνα με τη νέα διαδικασία απέβησαν άγονοι, καθώς η κυβέρνηση μέσω της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απέρριψε τη σχετική απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής. “Μετά τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, ο δήμος Θεσσαλονίκης προσέφυγε στην επιτροπή του άρθρου 152, η οποία και τον δικαίωσε, η όλη όμως διαδικασία, όπως είναι εύκολα κατανοητό, οδήγησε σε τεράστιες καθυστερήσεις και σε ακινητοποίηση δεκάδων απορριμματοφόρων”, υποστήριξε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει ο δήμος Θεσσαλονίκης "και στην ανάθεση επισκευής των απορριμματοφόρων του σε εξωτερικά συνεργεία για σοβαρές βλάβες".
“Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ακύρωσαν και αυτήν την απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής και ήδη ο δήμος είναι υποχρεωμένος για τρίτη φορά φέτος να προσφύγει στην επιτροπή του άρθρου 152, η οποία θα συνεδριάσει τις 15 Δεκεμβρίου”, σημείωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση με τον ισχυρισμό ότι αυτή η διαδικασία επιβάλλεται αποκλειστικά και μόνο στον δήμο Θεσσαλονίκης κι όχι στους άλλους δήμους της χώρας.


http://www.makthes.gr/news/reportage/65958/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου