Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Το Μάριμπορ Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας το 2013

Η σλοβενική πόλη Μάριμπορ επελέγη «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» για το 2013, γεγονός που ο δήμαρχός της, Φραντς Κάνγκλερ, χαιρέτισε ως μία ακόμη ευκαιρία προς την υλοποίηση της στρατηγικής απόφασης να εξελιχθεί η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας σε φιλικό προς τη νεολαία αστικό κέντρο.
Ο τίτλος απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, με στόχο την ενθάρρυνση πόλεων να αναπτύξουν νέες ιδέες, να υλοποιήσουν καινοτόμα σχέδια για να προωθήσουν τη συμμετοχή των νέων στην κοινωνία, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το Μάριμπορ έχει ήδη αποτελέσει παράδειγμα προς άλλες πόλεις της χώρας στην ανάπτυξη πολιτικών για τη νεολαία, τόνισε ο κ. Κάνγκλερ, ο οποίος παρέστη στην τελετή επιλογής, στο Κίεβο της Ουκρανίας.
Η σλοβενική πόλη προσφέρει στη νεολαία ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων τα επόμενα χρόνια, καθώς θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το 2012. Την ίδια χρονιά, θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι Νέων και το 2013 τη Χειμερινή Πανεπιστημιάδα.
Η ιδέα για την απονομή του τίτλου «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» αναπτύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας και την ολλανδική πόλη Ρότερνταμ, η οποία ήταν η πρώτη, που κατέκτησε τον τίτλο το 2009.
Η πόλη Μάριμπορ είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ντράβα και το κέντρο της επαρχίας Κάτω Στυρίας. Στην πόλη εδρεύει το Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ, που ιδρύθηκε το 1975, και άλλες σχολές.
Κάθε χρόνο, στην πόλη διοργανώνεται το Φεστιβάλ Λεντ, που φέρει το όνομα του καταρράκτη της περιοχής, διάρκειας δύο εβδομάδων, με εκατοντάδες θεατρικές, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις.
http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρήκα μερικές φωτογραφίες του ΜΑΡΙΜΠΟΡ
 Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου