Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

Γιώργος Παπακωνσταντίνου: Στο τέλος του 2011 το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο

Τις 10 σημαντικές προκλήσεις, που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία το 2011, περιέγραψε αναλυτικά ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι "έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας, έχουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές για να καταστούν διατηρήσιμη η μείωση του ελλείμματος και βιώσιμα τα δημοσιονομικά της χώρας".
Επίσης, ο υπουργός εμφανίστηκε "ανοικτός" σε μια πιθανότητα επιμήκυνσης της δανειακής σύμβασης ή λήψης πρόσθετου δανείου, λέγοντας ότι στην όλη διαδικασία αποπληρωμής μπορεί να υπάρξει συζήτηση, αλλά "καμία απόφαση δεν υπάρχει τώρα για επιμήκυνση και καμία συζήτηση για πρόσθετο δανεισμό από το 2013".
Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι παραμένει στόχος η έξοδος στις αγορές το 2011 και "εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Τα υπόλοιπα θα έρθουν σε εύθετο χρόνο, ανάλογα με το πώς πάνε τα πράγματα". Σημειώνεται ότι το 2014 και το 2015, οι ανάγκες για αποπληρωμή του δανείου είναι πολύ σημαντικές.

Ο υπουργός έδωσε εκ νέου κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι "δεν υπάρχει ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων", διευκρινίζοντας ότι οι μετατάξεις στον στενό δημόσιο τομέα, δεν θα λογίζονται ως νέες προσλήψεις- όπως συμφωνήθηκε γενικά για τις μετατάξεις, με την τρόικα- αλλά ως μεταφορά προσωπικού.

Ο υπουργός ευχαρίστησε τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση για τη συνεργασία στις συζητήσεις με την τρόικα. Ενώ, άσκησε δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση, με αφορμή και τις αναταράξεις- λόγω της Ιρλανδίας, που ήταν πρότυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία-, ζητώντας "λίγο περισσότερη σοβαρότητα από την αντιπολίτευση. Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Όσο η αντιπολίτευση δεν εκφράζει έναν υπεύθυνο πολιτικό λόγο, θα συνεχίζει να αποδοκιμάζεται από τους πολίτες".

Σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την ολοκλήρωση των συζητήσεων με την τρόικα για τη νέα επικαιροποίηση του μνημονίου και την εκταμίευση της γ΄ δόσης, ο υπουργός Οικονομικών έθεσε τις εξής 10 προκλήσεις:

1. Διαχείριση και έλεγχος δημοσίων δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, θα τοποθετηθούν το α΄ τρίμηνο του 2011, οικονομικοί επιθεωρητές στους σημαντικότερους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Παράλληλα, θα καταρτισθεί

Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Στρατηγικό Πλαίσιο 2012- 2014 (β΄ τρίμηνο 2011), με γενικές κατευθύνσεις για την αύξηση των εσόδων, τη μείωση των δαπανών και τις δημοσιονομικές προσαρμογές (μείωση του ελλείμματος από τα 17 δις. ευρώ στα 6,4 δις. ευρώ). Το Πλαίσιο θα συζητηθεί αρχικά στην κυβέρνηση, στη συνέχεια με την τρόικα στον νέο έλεγχο τον Φεβρουάριο 2011 και στο τέλος θα ψηφισθεί από τη Βουλή.
2. Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Μεταξύ άλλων, θα υπάρξουν εντός του Δεκεμβρίου τα σχέδια νόμου του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Δικαιοσύνης (π.χ. δίκες- εξπρές), ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η συγχώνευση Εφοριών και το α΄ τρίμηνο του 2011 θα γίνει η συνολική αναδιοργάνωση του υπουργείου Οικονομικών.
3. Μείωση ελλειμμάτων ΔΕΚΟ. Το α΄ τρίμηνο του 2011 θα υπάρξει η συνολική πρόταση για καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων. "Είναι προφανές ότι θα υπάρξει μείωση προσωπικού στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ", είπε ο υπουργός, "αλλά πάντα μέσα στον κανόνα (μετατάξεις)". Σε κάθε ΔΕΚΟ θα εφαρμοστεί ξεχωριστό επιχειρησιακό σχέδιο και θα υπάρξει σχετική συζήτηση με τους εργαζόμενους.
4. Μεταρρύθμιση δημόσιου τομέα. Ο υπουργός σημείωσε ότι το 2010 θα υπάρξουν συνολικά 40.000 αποχωρήσεις από τον δημόσιο τομέα και το 2011 (με βάση τον κανόνα μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις) θα γίνουν περίπου 8.000 προσλήψεις. Προτεραιότητα θα δοθεί σε παιδεία, υγεία και ασφάλεια και στους τομείς όπου υπάρχουν ανάγκες με βάση και το μνημόνιο (π.χ. δικαστές για φορολογικά δικαστήρια, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής). Το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα είναι έτοιμο το β΄ τρίμηνο του 2011 και θα αρχίσει να λειτουργεί από το τέλος του 2011.
5. Αντιμετώπιση σπατάλης στην υγεία. Θα υπάρξουν λίστα φαρμάκων και μείωση των τιμών τους, νέο πλαίσιο προμηθειών και εσωτερικοί ελεγκτές στα νοσοκομεία.
6. Εργασιακές σχέσεις. Στο τέλος του έτους θα υπάρξει σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χαρακτηριστικά ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην αλλαγή υπουργού και υπογράμμισε οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών εντός συγκεκριμένων ορίων, όπως ότι "όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, δεν θα πέσουμε κάτω από το πάτωμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης".
7. Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων. Το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το α΄ τρίμηνο του 2011.
8. Επιχειρηματικό περιβάλλον- ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο δράσης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα παρουσιασθεί το δ΄ τρίμηνο του 2011.
9. Χρηματοπιστωτικός τομέας. Βασικοί άξονες είναι η αναδιάρθρωση της ΑΤΕ (δ΄ τρίμηνο 2010) και ο λειτουργικός διαχωρισμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (α΄ τρίμηνο 2011). Ερωτηθείς εάν οι τράπεζες προτρέπονται για συγχωνεύσεις, ο υπουργός είπε ότι "οι ελληνικές τράπεζες κάνουν πολύ σοβαρές και γενναίες κινήσεις. Το πώς επιλέγει κάθε τράπεζα να ενισχύσει τη θέση της (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, συγχώνευση, συνδυασμός αυτών) είναι δικό της θέμα. Είμαστε στην αρχή ενός ριζικού ανασχηματισμού του τραπεζικού συστήματος και θα δούμε πολλά βήματα".
10. Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας- αποκρατικοποιήσεις. Θα γίνει, για πρώτη φορά, απογραφή της δημόσιας περιουσίας (β΄ τρίμηνο 2011), ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα δημοσιοποιηθεί έως το τέλος του 2010. Στόχος είναι να εισπραχθούν 7 δις. ευρώ το διάστημα 2011- 2013 και τουλάχιστον 1 δις. ευρώ το 2011.
Ερωτηθείς, εάν υπάρχει δυσπιστία των αγορών προς την Ελλάδα (π.χ. με άνοδο των spreads), ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι "είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον και με μεγάλες δυσκολίες και θα έχουμε σκαμπανεβάσματα στα spreads". Και τόνισε ότι τώρα αποδεικνύεται πόσο σοβαρή ήταν η προσπάθεια της κυβέρνησης για τον ελληνικό μηχανισμό στήριξης αρχικά και τον ευρωπαϊκό, στη συνέχεια.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των επαφών Ελλάδας και τρόικας, ο υπουργός ανέφερε ότι τα δύο κείμενα που συμφωνήθηκαν χθες (επικαιροποιημένο μνημόνιο και επικαιροποιημένες κατευθύνσεις οικονομικής πολιτικής), θα υπογραφούν εντός των επομένων 10 ημερών.
Στο Ecofin του Δεκεμβρίου θα αποφασισθεί, με βάση σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εκταμίευση τον Ιανουάριο του τμήματος της τρίτης δόσης που αναλογεί στην ευρωζώνη. Τον Δεκέμβριο, επίσης, θα πάρει τη σχετική απόφαση το ΔΝΤ και το τμήμα που του αναλογεί θα εκταμιευθεί μεταξύ 15 και 20 Δεκεμβρίου. Για την τέταρτη δόση (15 δις. ευρώ), που θα εκταμιευθεί τον Μάρτιο 2011, ο έλεγχος από την τρόικα θα γίνει τον Φεβρουάριο.

ΑΓΓΕΛΕΙΟΦΟΡΟΣ http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=68728

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου