Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011

Μέτρα 14 δισ. ευρώ φέρνει ο προϋπολογισμός του 2011
Ακριβαίνουν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τρόφιμα, πετρέλαιο θέρμανσης

Κόβονται συμβάσεις με το Δημόσιο, «ψαλίδι» και στις δαπάνες ΔΕΚΟ

Την αύξηση του χαμηλού συντελεστή Φ.Π.Α από το 11% στο 13% και του πολύ χαμηλού από το 5,5% στο 6,5% προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2011 που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Εξισώνεται ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι που σημαίνει ότι ένα λίτρο πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίζει περίπου 1,3 ευρώ αντί για περίπου 70 λεπτά που στοιχίζει σήμερα. Μειώνεται από το 11% σήμερα, στο 6,5% ο ΦΠΑ για τα φάρμακα και τα ξενοδοχεία ενώ θεσπίζεται επίδομα θέρμανσης 400 εκατ. ευρώ. Μπαίνει «ψαλίδι» στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, με στόχο την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ. Συνολικά, τα πρόσθετα μέτρα που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός, διαμορφώνονται στα 14 δισ. ευρώ.Η εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης θα γίνει από τον Οκτώβριο του 2010. Προβλέπεται επίσης η καταβολή επιδόματος θέρμανσης στα φτωχότερα νοικοκυριά ύψους 400 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο κονδύλι, είναι μοιρασμένο σε δύο έτη: 200 εκατ. ευρώ για το 2011 και 200 εκατ. ευρώ για το 2012. Επίσης, στα νέα μέτρα που φέρνει ο προϋπολογισμός περιλαμβάνονται:

Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%. Ακριβότερα γίνονται, μεταξύ άλλων, τα τρόφιμα, ο λογαριασμός της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.
Η αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 5,5% σήμερα στο 6,5%. Ο πολύ χαμηλός συντελεστής επιβάλλεται κυρίως σε εφημερίδες, έντυπα και βιβλία.
Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 6,5% για τα ξενοδοχεία
Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 6,5% για τα φάρμακα
Το έλλειμμα του 2010 θα κλείσει στο 9,4% όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών κάτι που σημαίνει ότι θα διαμορφωθεί στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το 2011, ο στόχος για το έλλειμμα είναι τα 17 δισ. ευρώ ή περίπου 7,4% του ΑΕΠ. Δηλαδή, το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί περίπου κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ή κατά πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. «Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας που θα καταβληθεί μέσα από παλαιές και νέες παρεμβάσεις ξεπερνά τα 14 δις. ευρώ» αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών και κάνει λόγο για:
Εξορθολογισμό των δαπανών
Μείωση της σπατάλης σε τομείς όπως οι προμήθειες υγείας, η φαρμακευτική δαπάνη, και οι ΔΕΚΟ.
Πάταξη της φοροδιαφυγής
Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, ανακοινώθηκε ότι θα μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης για τα μη διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων, από το 24% στο 20%.

Διαρθρωτικές αλλαγές
Στο σχέδιο προϋπολογισμού γίνεται αναφορά και στις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών προχωρούν παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή και τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.
Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά:
• Στο νέο φορολογικό σύστημα,
• στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο,
• στον Καλλικράτη,
• στη δημοσίευση των αποφάσεων στο διαδίκτυο,
• στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό,
• στις εργασιακές σχέσεις,
• στη σταθερότητα και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα,
• στην απελευθέρωση υπηρεσιών,
• στην προστασία υπερχρεωμένων νοιοκυριών και επιχειρήσεων,
• στην απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων,
• στην απελευθέρωση των οδικών μεταφορών,
• στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και
• στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση μεγάλων και μικρών επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου