Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010

Τα φορολογικά μέτρα του 2011

Του Προκοπη XατζηνικολαουΑνακατατάξεις των συντελεστών ΦΠΑ, αύξηση των αντικειμενικών αξιών, μείωση υπερωριών, ενιαίο μισθολόγιο και μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχερήσεων είναι μερικά από τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ το 2011 και στοχεύουν στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.Τα ανωτέρω μετρα θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ωστόσο θα περάσει από το μικροσκόπιο της τρόικας τη Δευτέρα, ενώ δεν αποκλείεται οι ελεγκτές μας να υποχρεώσουν την κυβέρνηση στη λήψη και άλλων μέτρων, περαν όσων προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, όχι μόνο λόγω της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009, αλλά και διότι τίθενται εν αμφιβόλω μέτρα που έχουν υπολογισθεί ότι θα εισπραχθούν το 2011 όπως για παράδειγμα η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, τα πρόστιμα από τα αυθαίρετα κ. λπ.Μάλιστα, οι ζοφερές εξελίξεις οδήγησαν τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, να υπογραμμίσει την περασμένη Δευτέρα την ανάγκη λήψης νέων πρόσθετων μέτρων από τη χώρα μας προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί. Προς το παρόν πάντως η κυβέρνηση προσανατολιζεται στα εξής:

1. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ανακατάταξη προϊόντων μεταξύ των συντελεστών: Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 11% στο 12% ή 13%. Από εκεί και πέρα διερευνάται ποια προϊόντα, εκτός καθημερινών αναγκών, θα μπορούσαν να υπαχθούν στο 23%.
2. Ολοκλήρωση του ενιαίου μισθολογίου. Δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των αποδοχών, δεδομένου ότι κάποια επιδόματα θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό και κάποια άλλα θα καταργηθούν.
3. Μείωση των συντελεστών των επιχειρήσεων. Ο συντελεστής στα αδιανέμητα κέρδη θα μειωθεί από την 1-1-2011 στο 20% από 24% που είναι σήμερα.
4. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Το δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους θα αναπροσαρμοσθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ενώ τον Ιανουάριο του 2011 θα ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων 5.500 περιοχές της χώρας. Από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει ποσό ύψους 270 εκατ. ευρώ.
5. Υπερωρίες και επιδόματα. Η κυβέρνηση εξετάζει δύο σενάρια περικοπών υπερωριών και επιδομάτων στις ΔΕΚΟ. Το πρώτο προβλέπει τη θέσπιση πλαφόν στο ύψος των υπερωριών και των επιδομάτων κάθε υπαλλήλου, ενώ το δεύτερο προβλέπει τα επιδόματα και οι υπερωρίες να υπολογίζονται ως ποσοστό των τακτικών αποδοχών τους (8 - 10%).
6. Νέες αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο εξετάζουν την αύξηση του ποσοστού του πάγιου φόρου, που αποτελεί τμήμα του συνολικού επιβαλλόμενου ειδικού φόρου κατανάλωσης. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει ότι θα εισπράξει φέτος πρόσθετα έσοδα ύψους 1,13 δισ. ευρώ από τις τρεις αλλεπάλληλες αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Ομως, από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι τον Σεπτέμβριο τα έσοδα που μπήκαν στα ταμεία του κράτους από τη φορολογία στα προϊόντα καπνού ήταν αυξημένα μόλις κατά 180 εκατ. ευρώ.
7. Αναβάλλεται η αύξηση του φόρου υπεραξίας στο Χρηματιστήριο. Εξετάζεται να αυξηθεί ο φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές στο 0,3% από 0,15% που είναι σήμερα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου