Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

Ανω των 200 εκατ. ευρώ οι φετινές ζημίες των ακτοπλόων

Νικος Μπαρδουνιας
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_23/11/2010_423386

Παρακαλώ  «μπες»  στην Αρχική Σελίδα!   http://homius.blogspot.com/


Πολλές μικρές ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι ήδη πτωχευμένες και αν αυτό δεν ανακοινώνεται και τυπικώς οφείλεται στις τράπεζες που φοβούνται ότι θα χάσουν τα λεφτά τους υποστήριξε χθες ο πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) Απόστολος Βεντούρης στέλνοντας, για μια ακόμη φορά, σήμα κινδύνου για το μέλλον των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Το 2010, όπως εκτιμάται από στελέχη των ακτοπλοϊκών εταιρειών θα είναι μια από τις χειρότερες χρονιές, καθώς το έτος θα κλείσει με τις εταιρείες να καταγράφουν ζημίες άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κύριος Βεντούρης κατηγόρησε ορισμένους συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), που ανήκουν στο Π.Α.ΜΕ ότι με την στάση τους οδηγούν την ακτοπλοΐα σε... «ξέρα» σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «κάθε κινητοποίηση είναι και μια σφαίρα που στοχεύει την ακτοπλοΐα». Την ίδια, πάντως, στιγμή, η ΠΝΟ έχει εξαγγείλει για σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία στην ακτοπλοΐα διεκδικώντας αυξήσεις στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣE) κατά 2% με την προειδοποίηση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
«Oι ακτοπλοϊκές εταιρείες όταν μπορούσαν να δώσουν αυξήσεις το έκαναν σήμερα, όμως, αδυνατούν» τόνισε ο κ. Βεντούρης. Ο ίδιος, υποστήριξε ότι η ΠΝΟ είναι διαιρεμένη και δεν μπορεί να επιλέξει τρόπο αντίδρασης συρόμενη πίσω από μειοψηφίες που κλείνουν καταπέλτες και καταλαμβάνουν πλοία. «Τα πληρώματά μας δεν απεργούν, δεν συμμετέχουν στην απεργία απλά κάποιοι κάνουν κατάληψη στους καταπέλτες. Αυτό είναι ποινικό αδίκημα».
Κατά την άποψη των μελών της ΕΕΝ, η Πολιτεία θα πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα στήριξης της ακτοπλοϊκής αγοράς ικανοποιώντας το αίτημα για κατάργηση των μη ανταποδοτικών Τελών υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν το ναύλο επιβατών. Επίσης ο κύριος Βεντούρης ανέφερε ότι ο ακτοπλοϊκός κλάδος ζητάει: την απελευθέρωση του ναυλολογίου για όλες τις ελεύθερες δρομολογήσεις πλην γραμμών δημόσιας υπηρεσίας, την κατάργηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων, καθώς και την κατάργηση της ελληνομάθειας για τους εργαζόμενους στην ακτοπλοΐα μέτρο που δεν υπάρχει πουθενά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΕΝ κάλεσε την ΠΝΟ να αποδεχθεί την πρόταση του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων να συσταθεί επιτροπή προκειμένου να εξετασθούν όλα τα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου