Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

Τα 15 εισπρακτικά μέτρα του 2011

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
Δεκαπέντε νέα εισπρακτικά μέτρα, παρεμβάσεις για την ανασύσταση του φορολογικού μηχανισμού και έξι «στοχευμένες» παροχές περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφίσει η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο μαζί με τον νέο προϋπολογισμό.
Η επιτυχία του θα κρίνει την ίδια την επιτυχία του Μνημονίου: ο προϋπολογισμός του 2011 θα τηρείται σε μηνιαία βάση και αν δεν φτάσουν τα έσοδα Ιανουαρίου στα 5,5 δισ. ευρώ, τότε έρχεται πιο κοντά η λήψη των «αναγκαίων» μέτρων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στην τρόικα.

Το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυξημένο ΦΠΑ σε τρόφιμα, ποτά, υψηλότερο φόρο στα τσιγάρα, στις εταιρείες που «ρυπαίνουν», ρυθμίσεις για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα, αλλά και πάγωμα συντάξεων και περικοπή επιδομάτων (στους πολύτεκνους).
Τα πιο πολλά από τα μέτρα συντάσσονται από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ εξετάζεται αν θα περιληφθούν στο ίδιο νομοσχέδιο και διατάξεις που αφορούν άλλα υπουργεία (Περιβάλλοντος, Υγείας κ.λπ.), καθώς βάσει Μνημονίου πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή πριν από το 2011.

Ετοιμάζουν τιμοκαταλόγους

ΑΟι επιχειρήσεις ήδη ξεκινούν την προσαρμογή των τιμοκαταλόγων στον υψηλότερο ΦΠΑ (από το 11% στο 13%) που θα επιβληθεί από τον Ιανουάριο σε τρόφιμα, ποτά, ρούχα, παπούτσια, σε εστιατόρια, ταχυφαγεία, καφενεία, τιμολόγια ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.
ΒΠληροφορίες αναφέρουν ότι στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και ο νέος τρόπος φορολογίας στον καπνό, έπειτα από διαβούλευση με τον κλάδο (ελάχιστο περιθώριο κέρδους για περιπτερούχους και αλλαγές στους συντελεστές ώστε να αυξηθούν τα έσοδα).

Από ρύπους και ημιυπαίθριους

ΓΟ φόρος που θα επιβληθεί στις εταιρείες με μεγάλες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (πράσινος φόρος) τελεί υπό επεξεργασία (σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος).
Το ίδιο ισχύει και για παρεμβάσεις στον εισπρακτικό μηχανισμό και στις πολεοδομίες για να πληρωθούν πρόστιμα από αυθαίρετα κτίσματα.
Επίσης εξετάζεται η φορολογική μεταχείριση των ημιυπαίθριων ως τμήμα της κατοικίας ώστε να αυξηθούν τα έσοδα από τεκμήρια (θα φαίνονται πιο πολλά τα τετραγωνικά μέτρα κατοικίας) αλλά και κατά τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης.
ΔΕφαρμόζεται και το 2011 το πάγωμα των συντάξεων και θεσπίζονται ακριβότερα παράβολα και έξοδα δικαστικής διαδικασίας. Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα νομοθετηθεί αργότερα η περικοπή των επιδομάτων των πολυτέκνων με την εισαγωγή εισοδηματικού κριτηρίου.
ΕΕντός του 2011 ενδεχομένως να ανακοινωθεί η ενοποίηση του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και το ηλεκτρονικό σύστημα εισροών - εκροών που θα εφαρμοστεί στα βενιζινάδικα, καθώς πρέπει παράλληλα να βρεθεί και ο τρόπος επιλογής των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
Μέσα στο 2011 αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες, αλλά έως το τέλος του έτους θα υπολογιστεί η αξία των 5.000 οικισμών που σήμερα βρίσκονται «εκτός».
Μείωση φόρου κερδών στο 20%
Με υπουργικές αποφάσεις θα ρυθμιστούν οι αυξήσεις στα εισιτήρια μαζικής μεταφοράς, και η υψηλότερη συμμετοχή ασφαλισμένων στις εξετάσεις.

* Οσο για τις έξι «ελαφρύνσεις», περιλαμβάνουν την αναβολή του «πόθεν έσχες» για 2 χρόνια (εξετάζεται και διεύρυνση της αναστολής στα χρεολύσια εξόφλησης στεγαστικών δανείων), τη μείωση φορολογικού συντελεστή αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20% και τη μεταφορά σε μειωμένο ΦΠΑ (6,5%) των ξενοδοχείων και των φαρμάκων. Επίσης εκκρεμούν η ανακοίνωση του επιδόματος θέρμανσης (κλιμακωτό ανάλογα με εισόδημα και περιοχή), η μείωση των τελών ταξινόμησης Ι.Χ. χαμηλού κυβισμού και η ευνοϊκότερη φορολογία της υπεραξίας των μετοχών (έπειτα από 2 αναβολές είχε προγραμματιστεί για το 2011 και τώρα προτείνεται να αναβληθεί και πάλι η επιβολή της). *


http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=228635

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου