Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010

Το επικερδέστερο επάγγελμα: Να είσαι ανεπάγγελτος πολιτικός!

Υποψήφιοι με... γονική παροχή

Ο Κ. Μπακογιάννης δεν έχει αντίπαλο στο Καρπενήσι, ενώ ο Μ. Βαρβιτσιώτης, γιος του Ιωάννη, διεκδικεί το Δήμο της Γλυφάδας βγάζοντας από το παιχνίδι την Αλεξάνδρα Πάλλη, κόρη της Φ. Πετραλιά, που θα κερδίσει έτσι έδρα στη Βουλή.

Πολιτικοί με οικογενειακές πλάτες και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τι καλύτερο για τον γόνο μιας πολιτικής οικογένειας να κάνει το «αγροτικό» του σε κάποιο δήμο ή την περιφέρεια και στη συνέχεια να κατέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή, για να αναλάβει τις τύχες του ελληνικού λαού. Τέκνα, ανίψια, αδέλφια και σύζυγοι πολιτικών, έχουν εξασφαλίσει και σ' αυτές τις εκλογές μία θέση στα ψηφοδέλτια, γιατί, κακά τα ψέματα, όταν το «μαγαζί» υπάρχει γιατί να πάει χαμένη τόση εκλογική πελατεία...

Στις υποψηφιότητες των Κ. Μπακογιάννη, Δ. Ψωμιάδη, Χρ. Χριστοφάκη και Μ. Βαρβιτσιώτη στράφηκαν τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς όμως να είναι και οι μοναδικές συγγενών γνωστών πολιτικών.
Ο Κ. Μπακογιάννης έθεσε υποψηφιότητα στο Καρπενήσι, τόπο καταγωγής του πατέρα του. Εκεί ακριβώς όπου έκανε τα πρώτα της πολιτικά βήματα η μητέρα του. Δείγμα νεποτισμού; Οχι βέβαια. Γιατί όπως προσφάτως δήλωσε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, πρόκειται για «φυσική εξέλιξη ενός τέκνου που μεγαλώνει σε πολιτική οικογένεια και όπως το παιδί ενός δικηγόρου έχει πολλές πιθανότητες να γίνει δικηγόρος ή ενός γιατρού να γίνει γιατρός, έτσι τα παιδιά των πολιτικών είναι πολύ πιθανόν να ασχοληθούν και αυτά με την πολιτική...».
Η σύζυγος
Η Χρ. Χριστοφάκη, υποψήφια δήμαρχος στο Δήμο Σαρωνικού, έχει δηλώσει ότι δεν πήρε χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, δύσκολα μπορεί κανείς να παραβλέψει ή να ξεχάσει ότι είναι σύζυγος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου. Αλλωστε, η υποψηφιότητά της είναι από τις πλέον προβεβλημένες.
Την προεκλογική περίοδο που διανύουμε μέχρι και οικογενειοκρατικός πόλεμος ξέσπασε μεταξύ δύο γνωστών πολιτικών τζακιών της Ν.Δ. Μήλον της Εριδος ο Δήμος Γλυφάδας, που «κατοχυρώθηκε» στον βουλευτή Β' Αθήνας Μ. Βαρβιτσιώτη, υιό του Ι. Βαρβιτσιώτη, επί μισόν αιώνα κεντρικού στελέχους της δεξιάς. Η χαμένη της μάχης, η θυγατέρα της Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, Αλεξάνδρα Πάλλη. Σε κάθε περίπτωση όμως, και η δεύτερη οικογένεια δεν θα βγει ζημιωμένη. Εάν τελικώς εκλεγεί ο υιός Βαρβιτσιώτης, την έδρα του στη Βουλή θα καταλάβει η κ. Πετραλιά...
Η κατάσταση είναι κωμικοτραγική. Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς με σημαία την πάταξη της οικογενειοκρατίας καρατόμησε τον αδελφό του νομάρχη (Διονύση Ψωμιάδη) για να τον αντικαταστήσει... με υιό βουλευτή (Απ. Τζιτζικώστα). Την ίδια στιγμή το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο του Κ. Γκιουλέκα βρίθει από θυγατέρες και υιούς πρώην βουλευτών, ευρωβουλευτών, δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, που επιθυμούν να κάνουν το ντεμπούτο τους στην πολιτική.
Υποψήφια είναι η δικηγόρος Μελίνα Δερμετζοπούλου, κόρη του πρώην βουλευτή Εβρου Αλ. Δερμετζόπουλου. Με τον κ. Γκιουλέκα κατεβαίνει και η δημοσιογράφος Ανθή Σαλαγκούδη, κόρη του πρώην υφυπουργού Γ. Σαλαγκούδη, η οποία μάλιστα δέχτηκε ανάλογη πρόταση και από την πλευρά Μπουτάρη. Υποψήφιοι είναι επίσης οι υιοί των Θ. Ασπασίδη και Κ. Εγγλέζου, αντιδημάρχων επί σειρά ετών στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Στον συνδυασμό Γκιουλέκα είναι και ο Σωκ. Δημητριάδης, υιός πρώην δημάρχου της πόλης, Δημ. Δημητριάδη και τέλος ο Αντ. Βακάλης, γιος του πρώην ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Νίκου Βακάλη.
Την περασμένη Τετάρτη, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη Ν.Δ. Β. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι πρότεινε ως υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Βόρειας Αττικής τον πρώην δήμαρχο Χαλανδρίου Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο, υιό του Νώντα Ζαφειρόπουλου, βουλευτή της Ν.Δ.
Κι άλλος γιος
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Ν. Κακλαμάνη είναι ο Διονύσης Παπαδόγγονας, υιός του πρών υπουργού Αλ. Παπαδόγγονα που εξελέγη και στις προηγούμενες εκλογές.
Στο Δήμο Παιανίας κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος ο Γ. Κατσίκης, υιός του πρώην βουλευτή Γ. Κατσίκη.
Υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής με το ΠΑΣΟΚ είναι ο Νώντας Σπυρόπουλος, αδελφός του διοικητή του ΙΚΑ, πρώην υφυπουργού και σημαίνοντος στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε κατηγορηματικά, κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του, οποιαδήποτε ανάμειξη του αδελφού του Ροβέρτου: «Θα ήταν προσωπική προσβολή προς εμένα η ανάμειξη του αδερφού μου. Οταν γίνονταν οι συζητήσεις όχι μόνο δεν ήταν παρών, άλλαζε όροφο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Δύο αδέλφια δίνουν τη δική τους μάχη στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Ανατολικής Μάνης είναι ο Κυριάκος Μιχαλολιάκος, αδελφός του νυν υποψηφίου δημάρχου Πειραιά και μέχρι πρότινος υπεύθυνου της Ν.Δ. για την ανάδειξη υποψηφίων.
Στα Γιάννενα
Η αδελφή του βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. Στ. Καλογιάννη, Τατιάνα, είναι υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων με το ψηφοδέλτιο του νυν νομάρχη Αλέκου Καχριμάνη, υποψήφιου περιφερειάρχη Ηπείρου. Να σημειωθεί ότι τα αδέλφια Καλογιάννη είναι γόνοι πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Οταν ο κ. Καχριμάνης παρουσίασε το ψηφοδέλτιό του, αφιέρωσε πολύ χρόνο στο όνομα της κ. Καλογιάννη, επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική περί διαιώνισης της οικογενειοκρατίας: «Θλίβομαι για όσα λέγονται, θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι αξίες και οι ικανότητες δεν έχουν συγγένεια».
Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στη Δυτική Ελλάδα στο ψηφοδέλτιο Παπαναστασίου που στηρίζει η Ν.Δ., είναι η σύζυγος του βουλευτή της Ν.Δ. Ν. Νικολόπουλου, Α. Μανωλοπούλου.
Ο Θωμάς Στάικος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας με τον συνδυασμό του Κλέαρχου Περγαντά που στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ, είναι επίσης νεαρός γόνος πολιτικής οικογένειας. Υιός βουλευτή ΠΑΣΟΚ που θήτευσε ως γ.γ. στο υπουργείο Εργασίας.
Και τέλος, υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Δίου - Ολύμπου με το χρίσμα της Ν.Δ. είναι ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιάννη Δημόπουλου και εγγονός του βουλευτή Κώστα Δημόπουλου.
Βάσει των συζητήσεων που γίνονται, οι προαναφεθέντες δεν είναι οι μόνοι γόνοι πολιτικών οικογενειών. Αναμένονται κι άλλα ονόματα, καθώς πολλά ψηφοδέλτια συνδυασμών δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη.
"ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

Όσοι ανήκετε στον ΟΧΛΟ: ψηφίστε τους να σας διορίσουν!

1 σχόλιο:

  1. Σοβαρά πρόσωπα.
    Αυτοί θα σώσουν τους Δήμους και τις περιφέρειες όλης της χώρας.
    Τρέχω να τους ψηφίσω, να σωθώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή