Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

Δωρεάν ξεναγήσεις στο Εθνικό Πάρκο Αξιού

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣΤην ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας, το Εθνικό Πάρκο Αξιού, θα έχουν οι πολίτες που θα ενδιαφερθούν για να συμμετάσχουν στις εκδρομές - ξεναγήσεις που διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης του δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα.

Οι δωρεάν ξεναγήσεις θα γίνουν τρεις Κυριακές (31 Οκτωβρίου, 28 Νοεμβρίου και 19 Δεκεμβρίου) και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την αξία της προστατευόμενης περιοχής, για τις ομορφιές της, να παρατηρήσουν σπάνια πουλιά, ζώα και φυτά και να έρθουν σε επαφή με τη φύση και την άγρια ζωή. Επίσης, θα ενημερωθούν για το πλήθος των εναλλακτικών διαδρομών για σύντομες αλλά και μεγαλύτερες αποδράσεις από την πόλη.
Ο Φορέας χαρακτηρίζει τις δωρεάν μηνιαίες εκδηλώσεις «οικοξεναγήσεις», ενώ στη διοργάνωση συμμετέχει και ο δήμος Εχεδώρου. Το ραντεβού για τις ξεναγήσεις, που θα γίνονται με μίνι μπας, θα δίνεται στις 10 το πρωί, στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Επειδή θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή μέσω του site του Φορέα (www.axiosdelta.gr) ή στο 2310/ 794.811.

Καταφύγιο πουλιών

Το Εθνικό Πάρκο περιλαμβάνει τα δέλτα των ποταμών Αξιού και Αλιάκμονα, τις εκβολές του Γαλλικού και του Λουδία ποταμού και τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και την Αλυκή Κίτρους. Πρόκειται για ένα πολύπλευρο σύστημα ποτάμιων δέλτα και εκβολών, ελών, λιμνοθαλασσών και αλυκών, συνολικής επιφάνειας περίπου 388 τ. χλμ., που φιλοξενεί εκατοντάδες είδη άγριων ζώων και πουλιών.
Στον υγρότοπο βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 270 είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία πολλά σπάνια και απειλούμενα, όπως η αβοκέτα, η χαλκόκοτα, η λαγγόνα, ο αργυροπελεκάνος και ο μελανοκέφαλος γλάρος, ενώ στο παρόχθιο δάσος του Αξιού υπάρχει μία από τις σπουδαιότερες αποικίες φωλιάσματος ερωδιών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Εκτός από τα πουλιά, η περιοχή είναι πολύτιμος βιότοπος και για πολλά είδη ζώων, κάποια από τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως ο λαγόγυρος, η βίδρα και η μεσογειακή χελώνα. Αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού τοπίου είναι πια και τα κοπάδια των άγριων αλόγων που ζουν ελεύθερα στα λιβάδια του Αξιού. Στις εκβολές του Γαλλικού... παίρνουν το μπάνιο του ένα κοπάδι από εντυπωσιακούς νεροβούβαλους.
Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη και υποείδη φυτών, τα οποία αλλάζουν χρώματα στη διάρκεια του έτους, προσφέροντας κάθε εποχή ένα διαφορετικό τοπίο. Ορισμένα είδη ξεχωρίζουν για τη σπανιότητά τους, όπως ο κρίνος της θάλασσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου