Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010

Γράμμα από την Κίνα!

Η σύζυγος του νομπελίστα Λιου Σιαομπό σπάει, μέσω Twitter, τη «σιωπή»


Του Θ.Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ  "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"
 Ρωγμή στο τείχος σιγής που επέβαλε το Πεκίνο, γύρω από τον βραβευθέντα με το Νόμπελ Ειρήνης Λιου Σιαομπό, κατάφερε να ανοίξει η γυναίκα του μέσω του Twitter, ενώ η κινεζική κυβέρνηση σε μια σπασμωδική αντίδραση ανέβαλε συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο με τη Νορβηγία, διαμαρτυρόμενη για τη βράβευση.
Η Λιου Σία επιβεβαίωσε ότι είναι σε κατ' οίκον περιορισμό και ότι συνάντησε τον φυλακισμένο σύζυγό της και τον ενημέρωσε για τη βράβευση. «Σας παρακαλώ όλους, όποιοι κι αν είστε, βοηθήστε με να επικοινωνώ με το Twitter», έγραψε η Λιου. Το Πεκίνο έριξε βαρύ πέπλο σιωπής γύρω από τη βράβευση του Σιαομπό, ενεργοποιώντας έναν εντυπωσιακό μηχανισμό λογοκρισίας, σε όλα τα μέσα. Απαγορεύτηκε κάθε αναφορά στο όνομα του Λιου Σιαομπό σε ραδιόφωνα, σάιτ, εφημερίδες και τηλεοράσεις. Τα sms με το ιδεόγραμμα του ονόματος του Λιου μπλοκαρίστηκαν. Ακόμα και τα δορυφορικά κανάλια όπως το CNN, το BBC ή το TV5, έχασαν την εικόνα τους στην Κίνα όταν μετέδιδαν ρεπορτάζ για τον Σιαομπό.

Το Πεκίνο δεν μπορεί να κλείσει μερικούς διαύλους στο Διαδίκτυο πάντως, όπως το Twitter. Ο κρατικός Τύπος έγραψε ότι η βράβευση του Σιαομπό δείχνει πως η Δύση δεν μπορεί να χωνέψει τη ραγδαία άνοδο της Κίνας. Σε αντίποινα για τη βράβευση, το Πεκίνο ακύρωσε συνάντηση του υπουργού της Αλιείας με τον Νορβηγό ομόλογό του, που ήταν στη Σαγκάη. Η πρώτη επίσημη διαμαρτυρία για τη βράβευση έγινε την Παρασκευή προς τον Νορβηγό πρεσβευτή στο Πεκίνο, ο οποίος εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου