Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

Μεσογειακή διατροφή - ασπίδα στον διαβήτη

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο και λαχανικά, μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη των ενηλίκων, ακόμη και χωρίς θερμιδομέτρηση και απώλεια βάρους, διαπίστωσαν επιστήμονες, ενισχύοντας την ούτως ή άλλως καλή φήμη του συγκεκριμένου διαιτολογίου.


Ισπανοί ερευνητές, που μελέτησαν περισσότερους από 400 ενηλίκους, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ακολουθούσαν την παραδοσιακή δίαιτα είχαν πιο περιορισμένες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε διάστημα τεσσάρων ετών, σε σχέση με εκείνους που κλήθηκαν να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά. Τα συμπεράσματα των ερευνών τους δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Diabetes Care». Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Ζορντί Σάλας-Σαλβάδο, του Πανεπιστημίου στην Ταραγκόνα της Καταλονίας παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 418 ενηλίκων, ηλικίας 55 έως 80 ετών, καθένας εκ των οποίων είχε τουλάχιστον τρεις παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοπάθειας, όπως είναι η υπέρταση και το κάπνισμα. Οσοι μετείχαν εθελοντικά κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία είδη διατροφής: μεσογειακή δίαιτα με έμφαση στην κατανάλωση ελαιόλαδου, την ίδια δίαιτα επικεντρωμένη όμως στην πρόσληψη ακόρεστου λίπους από ξηρούς καρπούς και μια δίαιτα χωρίς καθόλου λίπη.

Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγές: Reuters, ΑΠΕ) ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου