Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

Η ερασιτεχνική ομάδα

Του Κωστα Ιορδανιδη  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ουδείς υπεύθυνος πολίτης μπορεί να επιχαίρει για το ναυάγιο του ενεργειακού επενδυτικού προγράμματος του Κατάρ στον Αστακό. Οι πάντες όμως έχουν δικαίωμα να οικτίρουν τον αγοραίο χειρισμό του θέματος από την ερασιτεχνική ομάδα της κυβερνήσεως του κ. Γιώργου Παπανδρέου.
Το επενδυτικό πρόγραμμα του Κατάρ στην Ελλάδα ανακοινώθηκε, πριν καν οριστικοποιηθεί, από το υπουργό Επικρατείας, κ. Χάρη Παμπούκη, ενώ βρισκόταν στο Παρίσι, με στόχο να διασκεδάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις από την επικείμενη υπαγωγή της χώρας στον έλεγχο της τρόικας.
Η στιγμή της ανακοινώσεως εξυπηρετούσε επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς και με αυτήν την τακτική, εάν μία απίστευτη προχειρότης δεν χαρακτήριζε το σύνολο της ερασιτεχνικής ομάδος, που πιστεύει ότι διαθέτει την τεχνογνωσία και την αναγκαία διεθνή διαπραγματευτική εμπειρία, διά την σωτηρία της Ελλάδος.
Πολιτικά ερασιτεχνικός ο τρόπος με την οποία ο υπουργός επί των Οικονομικών «συνομολόγησε» το Μνημόνιο. Ιδιόρρυθμος ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Χάρης Παμπούκης –και κάποιοι άλλοι– ανέλαβαν να «φέρουν» ξένες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Μόνη ελπίς ότι και η «επένδυση» του Κατάρ στο Ελληνικό δεν θα αποδειχθεί τραγέλαφος όπως το ενεργειακό πρόγραμμα του ίδιου αραβικού κράτους στον Αστακό – ανεξαρτήτως εάν οι ευθύνες αποδίδονται από την κυβέρνηση στις εμπλεκόμενες εταιρείες.
Το όπλο της «εκσυγχρονιστικής» ομάδος ήταν η θρυλούμενη τεχνοκρατική δεινότης τους έναντι των γηγενών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Αλλά τα ιδιαιτέρως προσοντούχα στελέχη της κυβερνήσεως του κ. Παπανδρέου αποδεικνύονται σταδιακώς ανεπαρκή και ως τεχνοκράτες. Το αποτρόπαιο είναι ότι οι εμφορούμενοι με νεωτερικές δήθεν απόψεις υπουργοί, όχι μόνον δεν αντιλαμβάνονται το πολιτικό τους έλλειμμα, αλλά αυταπατώνται ότι ενώ οι ίδιοι «θριαμβεύουν» στη διεθνή σκηνή, αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από τους «υπανάπτυκτους» συναδέλφους τους ή συμπολίτες.
Δεν αισθανόμεθα αλληλεγγύη προς τους «εκσυγχρονιστές αστούς» που πλαισιώνουν, στην παρούσα συγκυρία, την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου. Θα τους αφήσουμε στην κρίση των παραδοσιακών στελεχών και οπαδών του ΠΑΣΟΚ, στους οποίους και μόνον οφείλουν την αναρρίχησή τους στην εξουσία. Το πρόβλημα είναι ότι τις συνέπειες του ερασιτεχνισμού και της πολιτικής ανεπαρκείας τους τις υφιστάμεθα όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου