Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

Κίνα: Δεν αφήνουν τον αδελφό του να τον επισκεφθεί

Λιού Σιαομπό - Νόμπελ Ειρήνης 2010


Απορρίφθηκε το αίτημα του αδελφού του Λιού Σιαομπό -του Κινέζου αντιφρονούντα που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2010- να τον επισκεφθεί στη φυλακή όπου κρατείται γνωστοποίησε σήμερα το Κέντρο Ενημέρωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Σύμφωνα με το Κέντρο οι κανονισμοί των κινέζικων φυλακών προβλέπουν επίσκεψη μία φορά το μήνα για κάθε στενό συγγενή του κρατούμενου. Ωστόσο το αίτημα του Λιού Σιαογκουάνγκ να επισκεφθεί τον αδελφό του τον Οκτώβριο απορρίφθηκε.
Ο αδελφός του βραβευμένου κρατούμενου σημείωσε ότι όταν τον επισκέφθηκε τον Ιούλιο ήταν στο ίδιο κελί με πέντε κρατούμενους του κοινού ποινικού δικαίου και τόνισε ότι κινδυνεύει καθώς συχνά κρατούμενοι ξυλοκοπούνται μέχρι θανάτου από συγκρατούμενούς τους στις κινεζικές φυλακές. Γι' αυτό ζήτησε τη μεταφορά του στη φυλακή Κιντσένγκ, κοντά στο Πεκίνο, που είναι γνωστή ως τόπος κράτησης των κινέζων αντιφρονούντων.
Η Λιού Σιά, σύζυγος του Λιού Σιαομπό, έλαβε άδεια να τον επισκεφθεί, στις 10 Οκτωβρίου, δυο ημέρες μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης.
Ο Λιού Σιαομπό, 54 ετών, ένας από τους συγγραφείς της "Χάρτας 08" μανιφέστου που ζητά τον εκδημοκρατισμό της Κίνας, εκτίει ποινή κάθειρξης 11 χρόνων με την κατηγορία της "απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Είπατε τίποτα για τους σοσιαλιστές δημοκράτες επενδυτές μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου