Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

Βήμα κατά της δημιουργίας πέτρας στα νεφρά

enet.gr, 11:39 Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010


Ελπίδες για τους ασθενείς που υποφέρουν από πέτρες στα νεφρά προσφέρει μια νέα τεχνική Αμερικανών ερευνητών, η οποία καταπολεμά την ανάπτυξη κρυστάλλων σε ορισμένες πέτρες των νεφρών.
Οι ερευνητές του Τμήματος Χημείας και της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), σε συνεργασία με επιστήμονες του Ιατρικού Κολεγίου του Ουισκόνσιν, σε εργασία που παρουσίασαν στο περιοδικό “Science”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρουν ότι κατάφεραν να καταπολεμήσουν σε μοριακό επίπεδο το σχηματισμό της πέτρας, μελετώντας τους κρυστάλλους από τους οποίους δημιουργούνται αυτές οι πέτρες στα νεφρά.
Χρησιμοποιώντας εξελιγμένα ατομικά μικροσκόπια, που επιτρέπουν την παρατήρηση αντικειμένων διαστάσεων μόλις ενός νανομέτρου (ενός δισεκατομμυριοστού του μέτρου), ανέλυσαν την ανάπτυξη των κρυστάλλων Λ-κυστίνης, που σχηματίζουν ένα τύπο πέτρας των νεφρών.
Γνωρίζοντας με ποιο τρόπο αυτοί οι κρύσταλλοι δημιουργούνται και αναπτύσσονται, οι επιστήμονες ήσαν σε θέση πλέον να εμποδίσουν την αύξησή τους με μια χημική ουσία.
«Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα προσέγγιση παρεμπόδισης των πετρών στα νεφρά απλώς με το σταμάτημα της κρυσταλλοποίησης», δήλωσε ο ερευνητής Μάικλ Γουόρντ, πρόεδρος του τμήματος Χημείας του NYU.
Οι πέτρες που δημιουργούνται από Λ-κυστίνη, είναι συνήθως μεγαλύτερες από τις πέτρες άλλων ειδών, επανέρχονται συχνότερα μετά την αρχική διάλυσή τους και μπορούν να προκαλέσουν χρόνια ζημιά στα νεφρά.
Οι τρέχουσες φαρμακευτικές θεραπείες για τις συγκεκριμένες πέτρες μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως ναυτία, κόπωση, δερματικές αλλεργίες κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου