Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

Ηχηρό «όχι» της Ε.Ε. για το απ'ευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα

enet.gr, 10:23 Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ηχηρό «όχι» της Ε.Ε. για το απ'ευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα

Με 18 ψήφους υπέρ, 5 κατά και μίας αποχής η Επιτροπή Νομικών του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας σύμφωνα με την οποία ενδεχόμενη υιοθέτηση του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου «θα υπονόμευε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Οι ευρωβουλευτές που τάχθηκαν υπέρ προέρχονται στην πλειοψηφία τους από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ υπήρξαν θετικές ψήφοι τόσο από την ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς όσο και από την ομάδα Ευρώπη-Ελευθερία-Δημοκρατία.
Επίσης, δύο ευρωβουλευτές από τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλιστές ψήφισαν υπέρ, παρά την αντίθετη άποψη της πλειοψηφίας των κομμάτων τους.
Υιοθετώντας πλήρως τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας η Επιτροπή Νομικών του Ευρωκοινοβουλίου αποδέχεται ότι ενδεχόμενη εφαρμογή του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο "θα υπονοούσε ότι η de facto γραμμή που διαχωρίζει την επικράτεια της Κύπρου θα ισοδυναμούσε με ένα εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Απορρίπτει πλήρως τη νομική βάση που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκλαμβάνει τα Κατεχόμενα ως τρίτο κράτος με το οποίο θα μπορούσε να συνάψει απευθείας εμπορικές σχέσεις.
Η απόφαση της Επιτροπής Νομικών θα τεθεί υπόψη της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να αξιολογηθεί, ενόψει των πολιτικών αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν αναφορικά με τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, ενώ, επίσης, ενδέχεται να τεθεί υπόψη και του Συμβουλίου Υπουργών.

Να και κάτι θετικό!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου