Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

Σήμερα η δίκη του γιου και του δικηγόρου της Ιρανής

Σήμερα αναμένεται να παρουσιαστούν στο δικαστήριο ο γιος και ο δικηγόρος της Σακινέχ Μοχαμαντί-Αστιανί, της Ιρανής που έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού για μοιχεία, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή κατά του Λιθοβολισμού που εδρεύει στη Γερμανία.

Οι δύο άντρες συνελήφθησαν στις 10 Οκτωβρίου στην πόλη Ταμπρίζ του Ιράν μαζί με δύο Γερμανούς οι οποίοι είχαν μεταβεί εκεί για να τους πάρουν συνέντευξη. Ανακρίνονταν ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα και δέχθηκαν "έντονες πιέσεις", "κυρίως ο γιος", διευκρίνισε η Μίνα Αχαντί, ιρανή αντιφρονών που ζει στη Γερμανία από το 1996 και εκπρόσωπος της Επιτροπής.
"Σύμφωνα με τις πηγές μας στο Ιράν, ο Σαζάντ Γκαντερζαντέχ, γιος της Σακινέχ Μοχαμαντί-Αστιανί, και ο δικηγόρος της Χουτάν Κιαν αναμένεται να παρουσιαστούν στο δικαστή σήμερα ...
κατηγορούνται ότι είχαν επαφές με ξένα μέσα ενημέρωσης και μαζί μου", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Αχαντί., ο σύζυγος της οποίας εκτελέστηκε το 1980, ενώ η ίδια καταδικάστηκε σε θάνατο το 1981 και κρυβόταν στο ιρανικό Κουρδιστάν μέχρι το 1990, οπότε κατάφερε να δραπετεύσει από τη χώρα.
Η Τεχεράνη από την πλευρά της έχει επιβεβαιώσει τη σύλληψη των δύο Γερμανών, αλλά όχι αυτή του γιου και του δικηγόρου της Σακινέχ. Οι δύο Γερμανοί, που εισήλθαν στο Ιράν με τουριστική βίζα, εργάζονται για τον γερμανικό εκδοτικό όμιλο Springer, ο οποίος εκδίδει μεταξύ άλλων τις εφημερίδες Bild και Die Welt και το περιοδικό Der Spiegel.
Εδώ και οκτώ ημέρες, η Γερμανία εργάζεται για να πετύχει την απελευθέρωση των δύο πολιτών της, την υπόθεση των οποίων υποστήριξε και αντιπροσωπεία γερμανών βουλευτών, οι οποίοι αυτή την εβδομάδα πραγματοποιούν επίσκεψη στο Ιράν ύστερα από πρόσκληση του ιρανικού κοινοβουλίου.
Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι επέτρεψε σε εκπροσώπους του γερμανικού προξενείου στην Τεχεράνη να επισκεφθούν τους δύο γερμανούς κρατούμενους.
Η κα Αχαντί δήλωσε ότι "ανησυχεί πολύ" για τον Σαζάντ, 22 ετών, ο οποίος "δεν έκανε τίποτα, απλώς προσπάθησε να βοηθήσει τη μητέρα του" και τη 17χρονη αδελφή του που "φοβάται πολύ" στην Ταμπρίζ. Σύμφωνα με την ίδια πάντα, οι γερμανικές αρχές δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου για το γιο και το δικηγόρο της Σακινέχ Μοχαμαντί-Αστιανί.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου