Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010

Μέγας χορηγός ο «βρωμιάρης»

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Ευρωπαϊκές βιομηχανίες χρηματοδοτούν τον προεκλογικό αγώνα Αμερικανών γερουσιαστών, αρκεί οι τελευταίοι να αντίκεινται στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής. Αμερικανοί πολιτικοί, πολέμιοι της εκστρατείας για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα παίρνουν χοντρά από κορυφαίους Ευρωπαίους ρυπαντές. Αυτά αποκαλύπτει σε χθεσινή του έκθεση το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα (CANE).


Τα στοιχεία της έρευνας βασίστηκαν σε έκθεση της ομοσπονδιακής εκλογικής επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, όπου, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, αναφέρονται καταλεπτώς όλες οι χρηματοδοτήσεις γερουσιαστών και βουλευτών. Η έκθεση της αμερικανικής επιτροπής δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπαράκ Ομπάμα, και το περιεχόμενό της βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opensecrets.org/pacs/index.php.
Κυρίως γερμανικές και γαλλικές εταιρείες, πρωταθλήτριες στη ρύπανση και την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, πρωτοστατούν στη χρηματοδότηση Αμερικανών που δίνουν πολιτική και νομική μάχη, μέσα και έξω από τη Γερουσία, για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής πολιτικής και των οικολογικών δραστηριοτήτων καθώς και για την υπονόμευση κάθε συμφωνίας για την περιστολή των βιομηχανικών ρύπων.
Πρώτη και καλύτερη η γερμανική BAYER έχει ξοδέψει για την υποστήριξη «αντιπεριβαλλοντολόγων» βουλευτών και γερουσιαστών των ΗΠΑ 108.100 δολ. Δεύτερη έρχεται η επίσης γερμανική BASF, με 61.500 δολ. προς μη ανησυχούντες για την υπερθέρμανση του πλανήτη Αμερικανούς πολιτικούς. Ακολουθεί η γαλλική LAFARGE που εκταμίευσε 34.500 δολ. για να ανταμείψει τους «ψύχραιμους». Μετά η γνωστή και μη εξαιρετέα στην οικολογική φροντίδα βρετανική ΒΡ, με 25.000 δολ. προς Ατλαντικό μεριά. Επονται η γαλλική GDF/SUEZ με 21.000 δολ., η βελγική SOLVAY με 40.000 δολ. η γερμανική ΕΟΝ με 6.000 δολ. (φτηνή μάς βγήκε αυτή) και τέλος η ARCELOR-MITTAL, με έδρα το Λουξεμβούργο, με 10.000 δολ.
Η συνολική ευρωπαϊκή υποστήριξη στην κούρσα για τις επικείμενες εκλογές του αμερικανικού Κογκρέσου αγγίζει το 80% της προεκλογικής δαπάνης. Αρνητές των περιβαλλοντολογικών πρωτοβουλιών και πολέμιοι της οικολογικής νομοθεσίας και της αντιρρυπαντικής πολιτικής ανευρίσκονται και στα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ. Από τους επωφελούμενους από την ευρωπαϊκή βιομηχανία Αμερικανούς πολιτικούς ξεχωρίζουν ονόματα-πρωταγωνιστές στον αντιοικολογικό αγώνα. Οπως η Μπλανς Λίνκολν, των Δημοκρατικών, η ψήφος της οποίας στοίχισε στο κόμμα της την πλειοψηφία στη Γερουσία, με αποτέλεσμα να μην περάσει νομοσχέδιο που προέβλεπε μείωση των ρύπων και τοποθέτηση πλαφόν στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Αλλη περίπτωση είναι η κ. Λίζα Μουρκόφσκι, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, εγκέφαλος του ψηφίσματος για την περιστολή της δράσης της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας.
Τώρα θα ρωτήσετε γιατί Ευρωπαίοι πληρώνουν Αμερικανούς πολιτικούς. Επειδή η υπερδύναμη παραμένει το κλειδί της παγκόσμιας ενεργειακής πολιτικής και ο καθαρισμός του πλανήτη δεν γίνεται χωρίς τη συναίνεση και συμμετοχή της. Ακόμη, οι ΗΠΑ αποτελούν το ιδανικό άλλοθι για την ευρωπαϊκή αδράνεια, δεδομένου ότι το σύνηθες επιχείρημα του βιομηχανικού κόσμου στην Ευρώπη εναντίον κάθε αντιρρυπαντικής πρωτοβουλίας είναι ότι «η Αμερική θα πρέπει να δράσει πρώτη».*
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου