Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

Ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση ο Ε. Κορκονέας

Ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο βρέθηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας ο Ε.Κορκονέας. Ένοχος για απλή συνέργεια βρέθηκε ο Β. Σαραλιώτης.
Την ενοχή του Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας.
Κατά πλειοψηφία, επίσης, οι δικαστές έκριναν ένοχο για απλή συνέργεια, τον δεύτερο ειδικό φρουρό Βασίλη Σαραλιώτη.
Σε μια κατάμεστη, από κόσμο, αίθουσα η πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Αντζελίτα Παπαβασιλείου εκφώνησε την απόφαση, επί της ενοχής, του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τους δύο ειδικούς φρουρούς, που κατηγορούνται για το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας με ψήφους 4 προς 3 κρίθηκε ένοχος για δυσμενέστερη κατηγορία από αυτήν που του είχε απαγγελθεί. Οι τέσσερις δικαστές μετέτρεψαν την ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο στη βαρύτερη κατηγορία της ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο.
Στην απόφαση αυτή μειοψήφησαν η πρόεδρος, ένας τακτικός δικαστής και ένας ένορκος που έκριναν ότι ο Κορκονέας πρέπει να δικαστεί ως έχει, δηλαδή για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Το δικαστήριο επίσης αποφάσισε να μην δώσει κανένα ελαφρυντικό στον Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Το δικαστήριο επίσης έκρινε ένοχο για συνέργεια τον Βασίλη Σαραλιώτη με πλειοψηφία 6 προς 1. Ο δικαστής που μειοψήφησε είχε την γνώμη ότι ο δεύτερος ειδικός φρουρός πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών.
Να μην αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό στον ειδικό φρουρό Βασίλη Σαραλιώτη, ζήτησε από το δικαστήριο ο εισαγγελέας έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας, Χαρ. Λακαφώσης.
Ο εισαγγελέας πρότεινε στο δικαστήριο, την απόρριψη και του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου και του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς, μετά την πράξη, που ζήτησε η υπεράσπιση του κατηγορουμένου να αναγνωριστεί.
Όπως ανέφερε ο κ. Λακαφώσης, ο πρότερος έντιμος βίος δεν δίνεται για να επιβραβευθεί απλώς ένας καλός οικογενειάρχης και ένας καλός επαγγελματίας. «Απαιτεί θετική και επωφελή για την κοινωνία δράση και συμπεριφορά. Τέτοια ούτε επικαλείται ο κατηγορούμενος, ούτε προέκυψε από τη διαδικασία» .
Για το δεύτερο ελαφρυντικό, ο κ. Λακαφώσης είπε, ότι καλή συμπεριφορά μετά την πράξη έχει νόημα και ουσία, όταν εκδηλώνεται υπό καθεστώς προσωπικής ελευθερίας και όχι υπό καθεστώς περιορισμού και εν συνεχεία υπό καθεστώς περιοριστικών όρων.
Μάλιστα ο εισαγγελέας χαρακτήρισε, «προσπάθεια δημιουργίας καλής εικόνας», που δεν πρέπει να αποδεχθεί το δικαστήριο, την προσφορά αίματος για πεντάχρονο παιδί, στην οποία προέβη ο Σαραλιώτης στο διάστημα που είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, στην Άμφισσα.
Το δικαστήριο βρίσκεται σε διάσκεψη, προκειμένου να αποφασίσει αν τελικώς θα αναγνωρίσει ή όχι ελαφρυντικά στο Βασίλη Σαραλιώτη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να δούμε και στους άλλους βαθμούς της δίκης. Συνήθως η πρώτη είναι για να εκτονωθεί  η πίεση της κοινής γνώμης. Περιμένουμε...........  Να θυμάστε ότι οι κακοί είναι πιο δυνατοί.......... 

1 σχόλιο:

  1. Τελικά καταλάβαμε ότι στην Ελλάδα δεν δικάζουν οι δικαστές, αλλά η κοινή γνώμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή