Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

Διάσκεψη στο Πάντειο με θέμα την ανατροπή του Μνημονίου

Με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων στελεχών της Αριστεράς, οικονομολόγων, πανεπιστημιακών και πολιτικών διανοητών ξεκίνησε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η διήμερη διάσκεψη που οργανώνουν το Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης και η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών με θέμα «Ανατροπή του μνημονίου! Αριστερή εναλλακτική λύση και σοσιαλιστική προοπτική».
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στο χαιρετισμό του τόνισε ότι ζούμε στη δίνη μιας πρωτοφανούς καπιταλιστικής κρίσης. Υποστήριξε ότι η χώρα αποτελεί ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πείραμα, καθώς εδώ δοκιμάζονται οι κοινωνικές αντιστάσεις και η Αριστερά. Τόνισε, ότι μεγάλη ευθύνη της Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων είναι να υπερβούν τον ίδιο τους τον εαυτό, επισημαίνοντας ότι πρώτο καθήκον τους είναι η ανατροπή του μνημονίου.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι η ένταξη της Ελλάδας στο μνημόνιο ήταν συνειδητή επιλογή που είχε στόχο την αναδιανομή του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου και όχι την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος.
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι η σημερινή κατάσταση επιτάσσει την ανασύνταξη των δυνάμεων της αριστεράς, αλλά και το συντονισμό της με τα κινήματα της Ευρώπης για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και την επικράτηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας.
Ο Γιάννης Μπανιάς, μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι το κεφάλαιο επικαλείται την κρίση για να επιβάλλει πιο αυστηρά και αντιεργατικά μέτρα. Χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως τον πιο συνειδητό και πρόθυμο οπαδό της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που επιβάλλει η τρόικα, ενώ άσκησε κριτική στο συνδικαλιστικό κίνημα και την αριστερά, η οποία, όπως είπε, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής. «Η αριστερά», τόνισε, «δεν έχει πείσει την κοινωνία μέχρι σήμερα με τις προτάσεις της και αυτό πρέπει να μας απασχολεί».
Με αναφορές στις έριδες στο χώρο της Αριστεράς ξεκίνησε το χαιρετισμό του ο Αλέκος Αλαβάνος, εκπροσωπώντας το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε εδώ μέσα αριστεροί σύντροφοι και κάνουμε ότι δεν βλέπουμε ο ένας τον άλλο», καθώς και ο ίδιος κάθισε σε μεγάλη απόσταση από τον Αλέξη Τσίπρα.
Αναφερόμενος στο θέμα της διάσκεψης είπε ότι για να έρθει η σοσιαλιστική προοπτική πρέπει να ανατραπεί το μνημόνιο, αλλά για να γίνει αυτό, τόνισε, πρέπει η Αριστερά να δώσει στον κόσμο συγκεκριμένες προτάσεις για το πως θα είναι το αύριο. Είπε, ακόμη, ότι η αριστερά πρέπει να αξιοποιήσει τις περιφερειακές εκλογές και να αναδείξει δυνάμεις που θα τολμήσουν την ανοιχτή σύγκρουση με την εφαρμογή του μνημονίου.
Τέλος, το μέλος του συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΙΑ, Τάσος Κατιντσάρος, τόνισε ότι με την εφαρμογή του μνημονίου το καπιταλιστικό σύστημα έχει κηρύξει ένα νέο κοινωνικό πόλεμο και μόνο ένα οργανωμένο και αναγεννημένο κίνημα μπορεί να γίνει το αντίπαλο δέος.www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου