Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

Οι λεγόμενες δημοκρατίες: καταδίκη για το φρόνημα!

Σε κατ' οίκον περιορισμό η σύζυγος του Σιαομπό
"ΕΘΝΟΣ"
Σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Πεκίνο τέθηκε η σύζυγος του κινέζου διαφωνούντα Λιου Σιαομπό και τιμημένου με το βραβείο Νομπέλ 2010, όπως επιβεβαίωσε η ίδια σε σύντομο σημείωμά της στο Twitter, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι δεν έχει τη δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Η Λιου Σια και ο Λιου Σιαομπό σε παλαιότερη φωτογραφία τους

«Φίλοι μου, έχω επιστρέψει στο σπίτι. Στις 8 Οκτωβρίου ετέθην σε κατ’ οίκον παρακολούθηση. Αγνοώ πότε θα μπορέσω να δω οποιονδήποτε», τονίζει στο κείμενό της η Λιου Σιά στο χθεσινό της κείμενο.

«Το κινητό μου τηλέφωνο είναι εκτός λειτουργίας και δεν μπορώ να λάβω, ούτε και να κάνω κλήσεις», προσθέτει η ίδια, η οποία έχει τεθεί υπό στενή παρακολούθηση τις τελευταίες εβδομάδες. Την είδηση για τον κατ’ οίκο περιορισμό της Λιου Σιά μετέδωσε η αμερικανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Freedom Now.
Η ίδια τονίζει πως το Σάββατο είδε τον σύζυγό της, που βρίσκεται φυλακισμένος στη βορειοανατολική Κίνα για να του ανακοινώσει την είδηση της βράβευσής του με το Νόμπελ.
«Είδα τον Σιαομπό και στις 9 Οκτωβρίου του είπα μες στην φυλακή πως κέρδισε το βραβείο. Θα σας πω περισσότερα αργότερα. Παρακαλώ, όλοι εσείς που μπορείτε, βοηθήστε με να επικοινωνώ μέσω του Twitter. Ευχαριστώ», τονίζεται στο κείμενο.
Αφιέρωσε το Νομπέλ στους νεκρούς της Τιενανμέν
Στους νεκρούς της Τιενανμέν αφιέρωσε το Νομπέλ Ειρήνης που του απονεμήθηκε ο Κινέζος αντιφρονών, Λιου Σιαομπό, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights in China, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη και ήλθε σε επαφή με τη σύζυγο του κρατούμενου μεταρρυθμιστή, έπειτα από την επικοινωνία που είχε εκείνη με τον σύζυγό της.
Το βραβείο τούτο αφιερώνεται στις ψυχές που χάθηκαν στις 4 Ιουνίου», τόνισε ο Λιού Σιαομπό στη σύζυγό του Λιού Σιά, κάνοντας σαφή αναφορά στο δημοκρατικό κίνημα των φοιτητών της πλατείας Τιενανμέν στο Πεκίνο, το οποίο κατεστάλη αιματηρά από το κινεζικό καθεστώς.
Η Human Rights in China (HRIC) τόνισε πως η μοναδική συνάντηση που κατόρθωσε να έχει η Λιου Σιά με τον σύζυγό της στις φυλακές της Λιαονίνγκ, στη βορειοανατολική Κίνα «διήρκεσε περίπου μία ώρα» και ο Λιου Σιαομπό της τόνισε πως οι νεκροί στην Τιενανμέν πρόσφεραν τη ζωή τους «για την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου