Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010

Στον φυλακισμένο αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό το Νόμπελ Ειρήνης

Στον φυλακισμένο αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης.

"TA NEA"
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής της Σουηδικής Ακαδημίας, το βραβείο του απονέμεται «για τον μακρύ και μη βίαιο αγώνα του για θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα».
Το βραβείο συνοδεύεται από 10 εκατ. σουηδικές κορόνες (περίπου 1 εκατ. ευρώ) και θα απονεμηθεί στον Σιαομπό στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Περισσότεροι από 120 πανεπιστημιακοί, συγγραφείς και δικηγόροι, στην πλειοψηφία τους Κινέζοι, είχαν απευθύνει έκκληση να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον Σιαομπό.
Η αίτηση κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο έπειτα από έκκληση που είχε κάνει ο Τσέχος πρώην πρόεδρος, Βάτσλαβ Χάβελ, και άλλοι ηγέτες της Βελούδινης Επανάστασης του 1989.
Ο Σιαομπό, 54 ετών, καταδικάστηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2009 σε φυλάκιση 11 ετών από δικαστήριο του Πεκίνου για «ανατρεπτική δράση κατά του κράτους».
Ήταν ένας από τους συντάκτες της «Χάρτας 08», ενός μανιφέστου που συντάχθηκε κατά το πρότυπο της «Χάρτας 77» των Τσεχοσλοβάκων αντιφρονούντων στη δεκαετία του ΄60.
Η «Χάρτα 08» ζητά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και τη διενέργεια εκλογών για μια «ελεύθερη, δημοκρατική και συνταγματική χώρα». Οι υπογράφοντες την αίτηση εκτιμούσαν ότι η διεθνής πίεση θα επιτρέψει ένα πολιτικό άνοιγμα στην Κίνα.
«Η κινεζική οικονομία γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, όμως η διαφθορά, η αδικία, η κοινωνική αναταραχή και οι δημόσιες διαμαρτυρίες προχωρούν με γρήγορο βήμα», ανέφερε η αίτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου