Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2010

1η διαγωνιζόμενη συνταγή (του ΧΑΡΗ)

Ο άρτι αναβαθμισθείς σε Καπετάνιο, ο Καπετάν Χάρης, γράφει:

"Οπως υποσχέθηκα συνεχίζω με την συνταγή για σουπιές.


Αφού τις πλένουμε καλά σε λεκάνη τις καθαρίζουμε βγάζουμε το κόκκαλο, πετάμε τα εντόσθια αλλά προσοχή κρατάμε την θήκη απο το μελάνι.Με μυτερό μαχαίρι τρυπαμε στο μέρος των ματιών βγάζουμε και πετάμε τα μάτια. Αφαιρούμε τα πλοκάμια και τα κόβουμε σε 3-4 κομμάτια . Την σακούλα την καθαρίζουμε απο το δέρμα (βγαίνει πολύ εύκολα άν το τραβήξουμε)και μένει ολόλευκη.

Τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες (πλάτους περίπου 1 δάχτυλο).Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει, ρίχνουμε τα κρεμμύδια (πλυμένα και κομμένα σε φέτες) να ξανθίσουν και ρίχνουμε τις σουπιές να καβουρδιστούν και αυτές. Τις σβήνουμε με κρασί- λευκό αρετσίνωτο, (το ρίχνουμε λίγο λίγο μέχρι να σχηματισθεί ατμός), προσθέτοντας 2 ποτήρια νερό, μαιντανό, αλάτι, πιπέρι, δαφνόφυλλο,και 2- 3θήκες με μελάνι.Σκεπάζουμε την κατσαρόλα αφήνοντας το φαγητό να βράζει και να μείνει μόνο το λάδι με μια πηχτή σάλτσα απο τα κρεμμύδια.(Εάν το θέλουμε με περισσότερη σάλτσα στο βράσιμο προσθέτουμε επι πλέον νερό).

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!"

3 σχόλια:

  1. Συνταγή Καπετάνιου.Σουπιές στιφάδω.Αφού καθαρισουμαι τής σουπιές βγάζωντας τό κόκαλο καί τό δέρμα αφερώντας όλλα τά εντόστια καί τά μάτια της πλένουμαι καλά της βάζουμαι σ'ένα τριπητό σκέυος γιανά στραγκήσουν τά νερά καθαρίζουμαι ένα κιλό κρεμύδια τά κόβουμαι αρκετά χοντρωκομένα τεμαχίζουμαι καί τής σουπιέσμας νάνε ένα κιλό περίπου βάζουμε στήν κτσαρόλα ένα ποτύρι ελεόλαδο καί αφού κάψυ ρίχνουμαι μέσα τής σουπιές τής ανακατέβουμαι γιά τρία λεπτά ρίχνουμαι καί τά κρεμύδια ένα κσυλάκι κανέλα 10 σπιργιά μαυροπίπερο 4 φύλα δάφνης μία κουταλιά κόκινο πιπέρη όχι καυτερό καί ανακατέβουμαι μέχρι νά τσιγαρηστούν όλλα μαζή καλλά μετά τά σβίνουμαι μ'ένα ποτύρι κρασή προσθέτουμαι ενάμιση λύτρο νερό καί τ'αφίνουμαι νά σιγοβράση γιά μία ώρα καλήσας όρεκση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Χάρη είσαι ο πρώτος διαγωνιζόμενος. Ας ελπίσουμε να μη μείνεις και ο μοναδικός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε ΧΑΡΗ
    Συγχαρητηρια για την όμορφη συνταγή που γράψατε
    Πήρα το θάρρος να σας γράψω και να σας παρακινήσω να μας δίνετε συνέχεια τόσο ωραίες συνταγές και όχι μόνο για ψάρια αλλά και για άλλα πείπλοκα φαγητά και εάν είναι δυνατόν και έχετε γνώσεις (που είμαι σίγουρη)γράψτε μας και ελληνικές παραδοσιακές συνταγές
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και απο σήμερα θα είμαι και εγώ θερμή αναγνωστρια σας
    ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΙΔΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή