Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

Ε.Ε: 1 στους 8 έχει «ενοχληθεί» από το Ιντερνετ

Ένας νεαρός Ευρωπαίος στους οκτώ δηλώνει ότι «ενοχλήθηκε ή διαταράχθηκε» από κάτι στο Διαδίκτυο, κυρίως από θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ή μηνύματα μίσους, αποκαλύπτει σήμερα μια έρευνα που έγινε τον Αύγουστο από το ευρωπαϊκό Δίκτυο «EU Kids Online.»
Περίπου 23.420 νέοι χρήστες του διαδικτύου ηλικίας 9-16 ετών ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας αυτής σε 25 χώρες της ΕΕ σχετικά με τους κινδύνους στο διαδίκτυο: πορνογραφία, παρενόχληση, λήψη μηνυμάτων με σεξουαλικό χαρακτήρα, επαφές με αγνώστους, συναντήσεις στην πραγματική ζωή με αγνώστους, λήψη προσβλητικών μηνυμάτων, υπεξαίρεση προσωπικών δεδομένων.
Ένα 12% δήλωσε ότι «ενοχλήθηκε ή διαταράχθηκε από κάτι» -ένα 9% από το ποσοστό αυτό είναι παιδιά ηλικίας 9-10 ετών, διευκρινίζεται στην έρευνα. «Τα περισσότερα παιδιά δεν αναφέρουν προβλήματα ή ιδιαίτερες ανησυχίες στο διαδίκτυο», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Η Δανία, η Σουηδία και η Εσθονία είναι οι χώρες όπου τα παιδιά διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, τονίζεται στην έρευνα.
Τα παιδιά που δηλώνουν ότι έχουν διαταραχθεί ή ενοχληθεί από κάτι είναι πιο πολυάριθμα στη Δανία (26%), την Εσθονία (25%) τη Ρουμανία και τη Σουηδία (21%), απ' ότι στη Γερμανία (8%), την Πορτογαλία (7%) και την Ιταλία (6%).
Ένα 14% των παιδιών δήλωσαν κατά την έρευνα ότι έχουν δει εικόνες σεξουαλικού χαρακτήρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών και ένα στα τρία παραδέχτηκε ότι έχει «παρενοχληθεί».
Εξάλλου, ένα 22% δήλωσε ότι έχει εκτεθεί σε δημοσιεύματα δυνητικά επιβλαβή στο διαδίκτυο, κυρίως μηνύματα μίσους (12%), μηνύματα υπέρ της ανορεξίας (11%), εκκλήσεις για αυτό-ακρωτηριασμό (8%) για λήψη ναρκωτικών (7%) ή για αυτοκτονία (5%).
Όλοι οι κίνδυνοι αυξάνουν με την ηλικία. Ένα 13% παιδιών ηλικίας 9-10 ετών βρέθηκε αντιμέτωπο με τουλάχιστον ένα κίνδυνο. Το ποσοστό ανέρχεται στο 32% στα παιδιά ηλικίας 11-12 ετών, σε 49% στα παιδιά 13-14 ετών, και στο 61% για τα παιδιά 15-16 ετών.
Καθώς τα παιδιά μπαίνουν στο διαδίκτυο ολοένα και σε νεότερη ηλικία: 7 ετών στη Σουηδία, 8 ετών σε πολλές άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης. Σε όλες τις χώρες το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 9-10 ετών μπαίνει στο δίκτυο καθημερινά και το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 77% στα παιδιά ηλικίας 15-16.

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου