Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Η χαμένη ευκαιρία της ΑριστεράςΥποτίθεται ότι όλα τα κόμματα της Αριστεράς συμφωνούν πως ο καθοριστικός παράγοντας επέκτασης της πολιτικής και εκλογικής επιρροής τους είναι η προσέλκυση ψηφοφόρων που διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, παρόλο που ανήκουν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και εξαιτίας του Μνημονίου με το ΔΝΤ διαφοροποιούνται και αποστασιοποιούνται από το κυβερνών κόμμα. Κατά παράδοξο τρόπο όμως η στάση που τηρούν όλα τα αριστερά κόμματα σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές διαψεύδει παταγωδώς τις σχετικές διακηρύξεις της.

Για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα υπάρχουν όντως προϋποθέσεις σοβαρών διαφοροποιήσεων στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του διαφωνεί ριζικά με την κυβερνητική πολιτική υλοποίησης των απαιτήσεων του Μνημονίου και των ξένων δυναστών του ΔΝΤ. Τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -η Σοφία Σακοράφα, ο Γιάννης Δημαράς και ο Βασίλης Οικονόμου- αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν το Μνημόνιο και έχουν διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει επίσης ένα εξέχον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που εξελέγη με τις περισσότερες σχεδόν ψήφους από όλους στο Εθνικό Συμβούλιο του κυβερνώντος κόμματος, ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος ενσαρκώνει την κατηγορηματική αντίθεση της βάσης και του κόσμου του ΠΑΣΟΚ κατά του Μνημονίου οικονομικής υποτέλειας, έχοντας κάνει τιτάνια δουλειά εναντίον του Μνημονίου από τηλεοράσεως και όχι μόνο.

Τι κάνει η Αριστερά απέναντι στα στελέχη αυτά του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν από αριστερά με την κυβερνητική πολιτική;

Το ΚΚΕ, η κατά τεκμήριο ηγεμονική δύναμη της ελληνικής Αριστεράς, αδιαφορεί παντελώς για την ύπαρξή τους. Δεν ενδιαφέρεται για κανενός είδους εκλογική συνεργασία μαζί τους που θα του προσέφερε δυνατότητες εκλογικής διείσδυσης σε ένα ΠΑΣΟΚικό ή ΠΑΣΟΚογενές κοινό που υιοθετεί αριστερότερη στάση. Οπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, το μόνο που ενδιαφέρει το ΚΚΕ είναι η αύξηση του "καθαρού" εκλογικού ποσοστού του και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συρρίκνωση του ποσοστού του ΣΥΝ. Ετσι, κατεβάζει μόνο στενά δικούς του υποψήφιους.

Στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση έχει καταντήσει σχεδόν σχιζοφρενική από πολιτική σκοπιά. Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε όντως για περιφερειάρχη Αττικής τον Αλέξη Μητρόπουλο, τον οποίο όμως απορρίπτουν όχι μόνο όλες οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλα σχεδόν τα ρεύματα του ίδιου του ΣΥΝ πλην των "τσιπρικών.

"ΕΘΝΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου