Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

πεντανόστιμο σπετζοφάι

Τώρα που θα έρθουν (αν θα έρθουν)  τα κρύα, ας φάμε ένα σπετζοφάι να πάρουμε καμμιά θερμίδα.

Συστατικά


• 6 λουκάνικα χωριάτικα πικάντικα κομμένα σε μέτρια κομμάτια
• 1 πολύ μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μέτρια κομμάτια κάθετα
• 4 πιπεριές μεγάλες πράσινες κομμένες σε μεσαίες λωρίδες
• 4 πιπεριές μεγάλες κόκκινες κομμένες σε μεσαίες λωρίδες
• 2 μελιτζάνες μεγάλες κομμένες σε κομμάτια, ξεπικρισμένες
• 1/2 φλυτζάνι Γνήσιο ελαιόλαδο
• 1 φλυτζάνι λευκό κρασί
• 4 ώριμες ντομάτες τριμμένες
• 1 φλυτζάνι ζωμό λαχανικών
• 2 κουταλιές σούπας  πελτέ ντομάτας
• 1 κουταλάκι ζάχαρη  καφετιά
• 1 καυτερή πιπεριά
• 1 κουταλάκι  πιπέρι μαύρο
• Αλάτι

Οδηγίες

1. Σοτάρουμε τα λουκάνικα για λίγο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές.
2. Αφήνουμε μέχρι να μαραθούν και σβήνουμε με το κρασί.
3. Διαλύουμε τον πελτέ στο ζωμό λαχανικών.
4. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τη ντομάτα, το ζωμό με τον πελτέ, τη ζάχαρη, την καυτερή πιπεριά, το πιπέρι και το αλάτι.
5. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να φύγουν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα λουκάνικα με πράσο, πορτοκάλι κτλ δεν κάνουν γι αυτή τη συνταγή, γιατί οι γεύσεις των λαχανικών είναι τόσο έντονες που αυτά τα γιαλαντζί λουκάνικα, χαλάνε το συνδυασμό.

Το συνοδεύουμε με παγωμένη ρακή, αυτή που μας προμήθευσε  ο Γιάννης  από την Κρήτη, και βρεγμένο κρίθινο παξιμάδι.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ στ' Αλάνια
που συχνάζουν  στα Λιμάνια.

ΣΗΜ.
Την επόμενη εβδομάδα θα κάνω κολοκυθόπιτα. Με φόρτωσε ο καπετάνιος δύο τεράστιες κολοκύθες από τον κήπο και λέω να πειραματιστώ. Τι προτιμάτε κολοκυθόπιτα γλυκιά ή αλμυρή;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου