Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

Περισσότερη Δικτατορία στην Ελλάδα!

Ολισθηρός δρόμος

ΜΙΑ τροποποίηση ενός άρθρου του Ποινικού Κώδικα, που άπτεται θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, έγινε από το θερινό τμήμα της Βουλής και δίνει την ευχέρεια στις διωκτικές αρχές να ποινικοποιήσουν, κατά βούληση, ακόμη και την πολιτική και τη συνδικαλιστική δράση.

Και αυτό, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για σαφή οπισθοδρόμηση, ακόμη και σε σχέση με τον προηγούμενο «αντιτρομοκρατικό» νόμο, ο οποίος περιείχε ορισμένες ασφαλιστικές δικλίδες. Συγκεκριμένα, ο νόμος εκείνος (του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλου) όριζε ότι δεν συνιστά τρομοκρατική δράση η τέλεση ορισμένων αδικημάτων, εάν αυτά αποσκοπούσαν στην προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος ή στην άσκηση θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων, πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, όπως προβλέπονται στο ελληνικό Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η ΔΙΑΤΑΞΗ αυτή ήταν μια διασφάλιση ότι τα διωκτικά όργανα του κράτους δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν ανεξέλεγκτα τον χαρακτηρισμό του «τρομοκράτη» σε όποιον ή όποιους θεωρούσαν ότι η δράση τους ξεπερνούσε τα προσδιορισμένα από αυτούς όρια. Αλλωστε, υπάρχουν παραδείγματα τέτοιων διώξεων (χαρακτηριστική η περίπτωση μαθητών στη Λάρισα, οι οποίοι είχαν διωχθεί με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο για συμμετοχή σε επεισόδια τον Δεκέμβρη του 2008), παρά την ύπαρξη της προστατευτικής ρύθμιση που προαναφέρθηκε.

ΤΟΝ περασμένο Αύγουστο ακόμη και αυτή η ρύθμιση καταργήθηκε. Η ψήφιση της σχετικής τροποποίησης του άρθρου του Ποινικού Κώδικα έγινε μέσα στον Αύγουστο και είναι αμφίβολο αν οι βουλευτές που ήταν παρόντες -όσοι ήταν- κατάλαβαν τι ψήφιζαν.* Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμιά διαμαρτυρία από κανένα κόμμα και από καμιά οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η τροποποίηση αποκαλύπτεται ουσιαστικά σήμερα, με τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΟΠΩΣ εκτιμούν νομικοί, με την τροποποίηση αυτή λύνονται τα χέρια των διωκτικών αρχών να εντάξουν στην «τρομοκρατική δράση» ακόμη και πλημμελήματα, τα οποία μπορεί να τελεσθούν σε μια διαδήλωση, όπως οι διακεκριμένες φθορές ή οι σωματικές βλάβες. Βέβαια, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι διωκτικές αρχές (Αστυνομία ή εισαγγελέας) να εξαντλήσουν όλα τα όρια της αυστηρότητας, καταφεύγοντας σε υπερβολές ή νομικές ακροβασίες. Για παράδειγμα, να κατηγορήσουν μια ομάδα διαδηλωτών ότι επιχείρησε να... βλάψει τη χώρα.

ΘΑ πρόκειται, ασφαλώς, για παραλογισμό. Γιατί, όμως, το νομικό πλαίσιο να αφήνει έστω και λίγα περιθώρια να βρει στέγη ο παραλογισμός αυτός; Η κυβέρνηση -εν προκειμένω το υπουργείο Δικαιοσύνης- οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Δεν αρκεί η γενικόλογη διατύπωση «έγινε ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα».

ΕΝΑ κράτος δικαίου δεν πρέπει να ανοίγει επιπλέον παράθυρα, τα οποία ενδέχεται κάποια στιγμή να οδηγήσουν σε καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ο δρόμος αυτός είναι ολισθηρός.

           ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


_____________________
* Όπως έχω ξαναγράψει, οι Βουλευτές μας ΔΕΝ νομοθετούν. Είναι άσχετοι και ανίκανοι στο καθήκον τους αυτό. Λοιπόν μη τους φορτώνουμε τώρα και τους νόμους που ψηφίζουν. Άλλοι, πιο πονηροί, τους χρησιμοποιούν, για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Κουκιά είπαμε, κουκιά!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
 Ο μοναδικός εχθρός των ολιγαρχικών καθεστώτων είναι ο πολίτης που σκέφτεται. Αυτόν πολεμούν με λύσσα, γιατί μόνο αυτός μπορεί να τους κόψει  τη ΜΑΣΑ. Κακόμοιρα πασοκάκια, που τους ψηφίζετε, ξυπνήστε!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου