Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα Υόρκη, η ακριβότερη πόλη

Η Αθήνα στην 39η θέση μεταξύ των πόλεων με το υψηλότερο κόστος ζωής, σύμφωνα με την έρευνα «Τιμές και Αποδοχές» για το 2010. Καλύτερα αμειβόμενοι οι εργαζόμενοι στην Ελβετία «E» 16/9


Η Νέα Υόρκη παραμένει και για το 2010 η ακριβότερη πόλη του κόσμου, με το Οσλο, τη Γενεύη, τη Ζυρίχη και το Τόκιο να την ακολουθούν κατά πόδας, ενώ στην 39η θέση στον κατάλογο των πόλεων με το υψηλότερο κόστος ζωής στον κόσμο (μη λαμβανομένου υπόψιν του ύψους των ενοικίων)
Σε επίπεδο μισθών συνεχίζουν να αμείβονται εξαιρετικά -δηλαδή καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου- οι εργαζόμενοι στην Ελβετία, και κυρίως στις πόλεις Ζυρίχη και Γενεύη, δεύτερη έρχεται η Κοπεγχάγη, ενώ τρίτη σε επίπεδο υψηλότερων καθαρών αποδοχών εμφανίζεται η Νέα Υόρκη.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν από την έρευνα «Prices and Earnings» («Τιμές και Αποδοχές»), η οποία πραγματοποιήθηκε σε 73 πόλεις του κόσμου, συνυπολογίζοντας για την αξιολόγηση 112 καταναλωτικά αγαθά, υπηρεσίες καθώς και τιμές ενοικίων.
Από τα ευρήματα της έρευνας, επίσης, προκύπτει ότι η διαφορά του κόστους διαβίωσης μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης μειώθηκε μέσα σε έναν χρόνο κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες, στο 26% από 35% το 2009.
Στον αντίποδα, οι ασιατικές πόλεις Βομβάη, Μανίλα και Κουάλα Λουμπούρ είναι οι φθηνότερες πόλεις του πλανήτη, ενώ οι χαμηλότεροι μισθοί στον κόσμο δίνονται στη Βομβάη και τη Μανίλα.
Η έρευνα αναφέρει ότι ο μέσος όρος εργασίας για έναν μισθωτό προκειμένου να αγοράσει ένα μεγάλο χάμπουργκερ είναι 37 λεπτά, ενώ 22 λεπτά χρειάζονται για ένα κιλό ρύζι και 25 λεπτά για ένα κιλό ψωμί. Ομως, για πρώτη φορά, ένα μη βρώσιμο προϊόν χρησιμοποιήθηκε για να ερευνηθούν και να συγκριθούν οι ώρες εργασίας από πόλη σε πόλη.
iPod
Ετσι, ένας μέσος μισθωτός στη Ζυρίχη και τη Νέα Υόρκη μπορεί να αγοράσει ένα iPod ύστερα από εννιά ώρες εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι στο Μουμπάι χρειάζεται να δουλέψουν εννιά ώρες επί 20 ημέρες για να αποκτήσουν το «γκάτζετ».
Οι άνθρωποι εργάζονται κατά μέσο όρο 1.902 ώρες τον χρόνο στις ερευνώμενες 73 πόλεις, όμως εργάζονται πολύ περισσότερο στις πόλεις της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, με μέσο όρο τις 2.119 και 2.063 ώρες ετησίως. Συνολικά, ο μεγαλύτερος μέσος όρος ωρών εργασίας εμφανίζεται στο Κάιρο (2.373) και στη Σεούλ (2.312).
Αντίθετα, οι εργαζόμενοι στη Λυών και στο Παρίσι περνούν το μικρότερο μέρος του χρόνου τους στην εργασία τους - με βάση την παγκόσμια σύγκριση: 1.582 και 1.594 ώρες ετησίως, αντίστοιχα.
Οι κάτοικοι της Γενεύης και της Ζυρίχης πληρώνουν περίπου 20% ακριβότερα κατά μέσο όρο προϊόντα, υπηρεσίες και ενοίκια απ’ ό,τι οι κάτοικοι σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές πόλεις. Ομως, η Ελβετία, με τις εξαιρετικά υψηλές μεικτές αποδοχές και τους σχετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, είναι η πιο φιλική προς τους εργαζομένους χώρα του κόσμου.

"ΕΘΝΟΣ"
Μαρία Κράλλη

2 σχόλια:

  1. Nα δούμε την θέση της Ελλάδας του χρόνου τέτοια μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε έρχεται όπου νάναι η μέρα αυτή μην φοβάσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή