Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010

Το ψάρεμα των κυνηγών

Φίλοι μου,

Το ξέρετε ότι κατά την περίοδο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης εκτός από τους καραγκιόζηδες πολιτικούς, -που καταφθάνουν σωρηδόν οικογενειακώς, με έξοδά μας, από την πρωτεύουσα - έρχονται και οι κυνηγοί.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από την εγκυκλοπαίδεια:

"Η άφιξη του φθινοπώρου στην θάλασσα, γεγονός που συμβαίνει συνήθως τα μέσα του Σεπτέμβρη συνοδεύεται από μεγάλες μετακινήσεις ή μεταναστεύσεις ψαριών. Ένας αριθμός δε από ψάρια ωριμάζουν γενετικά αυτή την εποχή κι έτσι μετακινούνται από τους τόπους που τρέφονται προς τους τόπους αναπαραγωγής, όπως συμβαίνει με τις μπάφες πρώτα και ακολουθούν οι τσιπούρες, που ολοκληρώνουν αυτή τη μετακίνησή τους στα μέσα του Νοέμβρη. Υπάρχουν και ψάρια που δεν μετακινούνται απλώς, αλλά μεταναστεύουν σε άλλους τόπους, όπου οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι πιο κατάλληλες. Ένα από αυτά τα ψάρια είναι οι κυνηγοί, με επιστημονικό όνομα “Coryphaena hippurus” ψάρι πελαγίσιο, που πλησιάζει τις ακτές τον Σεπτέμβριο, όπου παραμένει μέχρι τις πρώτες μεγάλες φουρτούνες του Νοέμβρη, όποτε αρχίζουν να κρυώνουν τα νερά. Το ψάρι αυτό μπορεί να ξεπεράσει σε μήκος το 1,5 μέτρο, αλλά αυτά που συνήθως συναντά και ψαρεύει ο ερασιτέχνης ψαράς είναι πολύ μικρότερα και λίγες φορές ξεπερνούν τα 3-4 κιλά σε βάρος. Κάτι που κάνει αυτό το ψάρι ξεχωριστό, είναι τα εντυπωσιακά χρώματα που καλύπτουν το κορμί τους, όσο είναι ζωντανά μέσα κι έξω από το νερό, τα οποία όμως εξαφανίζονται μετά τον θάνατο των ψαριών. Λέγεται δε πως αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην έκκριση αδρεναλίνης, κάτι που παρατηρείται και σε άλλα είδη ψαριών.

………………………

Επίσης είναι ψάρια πολύ δυνατά, που σαν καρφωθούν, αντιστέκονται με κάθε τρόπο και συχνά καταφεύγουν σε επαναλαμβανόμενα άλματα για ν’ απομακρύνουν το αγκίστρι ή να σχίσουν τα σαγόνια τους και να απελευθερωθούν....... "
Γιάννης Καράτσαλος

        Τα παραπάνω τα έχουμε διαπιστώσει στην πράξη ο Καπετάνιος και εγώ. Πιάσαμε λοιπόν πέντε κυνηγούς και τα συνηθισμένα τηγανητά και αποχωρίσαμε γρήγορα για να αποφύγουμε το μάτι των άλλων ψαράδων που ήταν καρφωμένο με ζήλεια πάνω μας. Φτου μας φτου μας!


όταν είναι στο νερό φαίνεται σαν γαλάζιος με άσπρα πτερύγια. Μόλις βγεί πάει προς το κίτρινο.Μετά επανέρχεται το χρώμα του ψαριού.
Σας καλούμε σε γεύμα!

Κι ο Καπετάνιος στο πιλοτήριο χαράσσει τις πορείες προς τις μεγάλες ψαριές.

5 σχόλια:

 1. Καπετάνιε μη τα πολιτικοποιείς όλα. Μη συγκρίνεις τα υπέροχα ψάρια μας με τους βρωμιάρηδες πολιτικούς. Αυτοί ζούνε στους βόθρους και το χρώμα που τους αξίζει είναι μόνο το μαύρο. Μαύρο που θα τους ρίξει στην κάλπη ο σκεπτόμενος λαός!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κύριοι, σας παραδέχομαι! Συγχαρητήρια!
  Έχω μείνει άφωνος
  Αν και νομίζω ότι πήρε το μάτι μου τον Λάζαρο το Σάββατο στην λαική να ψωνίζει...,, ίδια ψάρια.
  Βέβαια δεν παίρνω όρκο.
  Πάντως αυτό δείχνει ότι και με το ΠΑΣΟΚ εσείς δεν πρόκειται να πεινάσετε.
  Είδατε τι καλό έχει κάνει στον τόπο το ΠΑΣΟΚ.
  ΧΑΡΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φίλε Χάρη πιάστηκε η μέση μου να τα κουβαλήσω από τη λαική. Αγόρασα 28 κομμάτια. Κάθε κυριακή θα παρουσιάζουμε κάμποσα, δηθεν ότι τα ψαρέψαμε. Για να μη μας πιάσει και η Εφορία, Χάρη μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οι 2 καπετανιοι ειναι σαν τον Μίδα, οτι αγγίζουν γίνεται χρυσός (βλεπε παραπανω φωτογραφια)

  ΑπάντησηΔιαγραφή