Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010

Η πανίσχυρη οικονομία της Formula 1

Σε μια περίοδο ισχνών αγελάδων όπου η παγκόσμια οικονομία -και δη η οικονομία της ευρωζώνη- διέρχεται παρατεταμένη κρίση, υπάρχει μια οικονομία που ευημερεί.

Η τεράστια δυναμική που έχει η Formula 1 στην παγκόσμια αγορά αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στην έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο στην έκθεσή του που βασίζεται σε στοιχεία του 2009 αναφέρει πως το κορυφαίο μηχανοκίνητο σπορ διαθέτει μια πολύ ισχυρή οικονομία.
Να το θέσουμε διαφορετικά: Αν το paddock της Formula 1 ήταν ένα μικρό κράτος θα διέθετε το 4ο μεγαλύτερο ΑΕΠ στον κόσμο με 3.787 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ!
«Είναι ξεκάθαρο πως η Formula 1 αποτελεί το πιο δυνατό εργαλείο στο χώρο του marketing παγκοσμίως. Προσφέρει τεράστια διαφημιστική προβολή σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς επίσης και τεχνολογικές καινοτομίες. Η Formula 1 είναι ακριβό σπορ, αλλά η παγκόσμια τηλεοπτική της έκθεση πέρσι άξιζε γύρω στα 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια», σχολίασε ο επικεφαλής της McLaren, Martin Whitmarsh. To 2009 η Formula 1 προσέλκυσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 1,7 δισεκατομμυρίων τηλεθεατών, ενώ περισσότεροι από 200 είναι οι σπόνσορες που έχουν επιλέξει να επενδύσουν κεφάλαια στο σπορ.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι την πιο ισχυρή οικονομία αυτή τη στιγμή διαθέτουν οι ΗΠΑ με ετήσιο ΑΕΠ που υπολογίζεται στα 14,256 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ακολουθεί η Ιαπωνία (5,068 τρισ. δολάρια) και η Κίνα (4,909 τρισ. δολάρια). Aν υπήρχε κράτος της Formula 1 τότε αυτό, όπως προαναφέραμε, θα καταλάμβανε την 4η θέση.
Πιο πίσω βρίσκονται κατά σειρά:

-Γερμανία (3,353 τρισ. δολάρια)
-Γαλλία (2,675 τρισ. δολάρια)
-Μ. Βρετανία (2,184 τρισ. δολάρια)
-Ιταλία (2,118 τρισ. δολάρια)
-Βραζιλία (1,574 τρισ. δολάρια)

"ΕΘΝΟΣ"

1 σχόλιο: