Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010

νοσοκομειακά απόβλητα

Στη θάλασσα, λίμνες και ορυχεία καταλήγει το 50% των αποβλήτων

Στις πρακτικές των νοσοκομείων και τα κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο της διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων, αναφέρθηκε, κατά την ομιλία της στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής, η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Επί τρία χρόνια το Ωνάσειο, ο Ευαγγελισμός και το Λαϊκό μετέφεραν τα απόβλητά τους με κοντέινερ στο Αττικό νοσοκομείο, σε σακούλες που σκίζονταν με αποτέλεσμα να γεμίζει ακόμα και το προαύλιο με υπολείμματα οργάνων, ανέφερε η Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που επικαλέστηκε η ειδική γραμματέας Περιβάλλοντος, μόνο το 20% της ποσότητας των νοσοκομειακών αποβλήτων καταλήγει στον αποτεφρωτήρα και το 50% εκτιμάται πως καταλήγει στη θάλασσα, σε λίμνες και σε ορυχεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί σύμφωνα με την κ. Καραβασίλη, ιδιωτική μονάδα αιμοκάθαρσης στην Αλεξανδρούπολη που αποκαλύφθηκε ότι διοχέτευε απ΄ευθείας τα λύματα από την αιμοκάθαρση στη θάλασσα . Αναφέρθηκε δε, στις σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση του θέματος, εξ΄αιτίας των οποίων απειλούνται το περιβάλλον και η δημόσια υγεία.

Επίσης, χαρακτήρισε δύσκολο το έργο των επιθεωρητών περιβάλλοντος, αναφέροντας δύο περιπτώσεις:

• α) Του γενικού επιθεωρητή Π. Μέρκου που παρ΄ ότι είχε δεχτεί απειλές κατά της ζωής του από κυκλώματα υπήρξε αρχικά απροθυμία από πλευράς εισαγγελίας και αστυνομίας, οι οποίοι επιλήφθηκαν ύστερα από παρέμβαση του Μ. Χρυσοχοϊδη.

• β) των δύο επιθεωρητριών περιβάλλοντος που επιχείρησαν να παραγματοποιήσουν έκτακτο έλεγχο στις παράνομες χωματερές της Νέας Ζίχνης Σερρών και προπηλακίστηκαν από τον δήμαρχο της περιοχής.
"ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου