Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010

Βγενόπουλος: Τρία βήματα για την εξυγίανση της υγείας

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα τρία απλά βήματα για την ανόρθωση της δημόσιας υγείας και την εξοικονόμηση τουλάχιστον 2,5 δις. ζήτησε πριν από λίγο ο κ. Βγενόπουλος, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, το σύστημα της δημόσιας υγείας οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση.
Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος του ομίλου Υγεία ζήτησε έμμεσα την παραίτηση της υπουργού Υγείας, κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν αμφισβητώ το πολιτικό της ήθος, αλλά αυτή τη δουλειά δεν μπορεί να την κάνει. Ας διευκολύνει τον πρωθυπουργό».

Τα τρία βήματα οργάνωσης του συστήματος υγείας
Όπως τόνισε ο κ. Βγενόπουλος, το σύστημα υγείας στην Ελλάδα μπορεί να οργανωθεί με τρία απλά βήματα.

Πρώτον, να κληθούν οι ελεγκτικές εταιρίες, να αναλάβουν τα νοσοκομεία και σε λίγους μήνες να έχουν στήσει διπλογραφικό σύστημα και ισολογισμούς.

Δεύτερο, να κληθούν εταιρίες μηχανογράφησης από Ελλάδα και εξωτερικό και να τους ανατεθεί η μηχανογράφηση των νοσοκομείων.

Τρίτον, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης να θεσπιστεί το ηλεκτρονικό πρόγραμμα e-procurement, ώστε να γίνονται οι διαγωνισμοί ηλεκτρονικά.

"Είναι τρία πράγματα που μπορούν να γίνουν, αν με ακούει κανείς, σήμερα το απόγευμα, αύριο, και σε έξι μήνες το σύστημα θα λειτουργεί", τόνισε ο κ. Βγενόπουλος, προσθέτοντας ότι τα τρία μέτρα έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό και από την υπουργό υγείας εδώ και οκτώ μήνες αλλά δεν γίνονται.

Ο κ. Βγενόπουλος απέδωσε την αναποτελεσματικότητα στον συγκεκριμένο τομέα, στη σθεναρή αντίσταση του συστήματος, δηλώνοντας ότι «τα όσα γίνονται στη δημόσια υγεία αποτελούν το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών στην Ελλάδα».

«Είναι έως και 40 φορές μεγαλύτερο σκάνδαλο από αυτό της Siemens», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναρρωτώμενος, γιατί δεν έχουν παραπεμφθεί στην εισαγγελία οι απευθείας αναθέσεις προμηθειών νοσοκομείων, όταν η υφιστάμενη πολιτική ηγεσία πλειστάκις έχει αναφερθεί σε όργιο υπερτιμολογήσεων.

Όπως επεσήμανε ο κ. Βγενόπουλος, μετά από έξι μήνες, που θα έχουμε δει τα ευεργετικά αποτελέσματα της νέας οργάνωσης, η πολιτική ηγεσία θα έχει την ποιοτική πληροφόρηση που χρειάζεται για να συγκρίνει και να παίρνει αποφάσεις.
"Όλα τα υπόλοιπα, με επιτροπές, παρατηρητήρια τιμών και διατιμήσεις φαρμάκων... Είμαστε στο 2010, υπάρχει η μηχανογράφηση. Τι παρατηρητήρια τιμών, τι διατιμήσεις; Τι είναι αυτά τα πράγματα;", σχολίασε ο αντιπρόεδρος του Υγεία.
"Το ξέρετε ότι ο Ευαγγελισμός, το μεγαλύτερο νοσοκομείο στην Ελλάδα σήμερα δεν έχει ένα σύστημα διαχείρισης αποθηκών; Πώς παραγγέλνουν, τι παραγγέλνουν;", αναρρωτήθηκε.

Τί είπε για την ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων
Αντίθετα, με την υπό προώθηση ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, επιβραβεύονται για άλλη μια φορά οι απατεώνες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βγενόπουλος, έναντι των τιμίων.
Όπως εξήγησε, υπάρχουν δυο ειδών προμηθευτές. Υπάρχουν αυτοί που έπαιρναν τις δουλειές με απευθείας αναθέσεις και περιθώρια κέρδους 800% - 1.300% και άλλοι που έπαιρναν μέρος σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς με περιθώριο κέρδους 3-5%. *
Τώρα, με τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων με μια έκπτωση, εξομοιώνονται οι δυο αυτές κατηγορίες. «Όσοι προμήθευσαν με απευθείας αναθέσεις κάνουν πάρτι με τη ρύθμιση, ενώ οι υπόλοιποι κινδυνεύουν να κλείσουν», σημείωσε.
"EURO2DAY.GR"

ΣΧΟΛΙΟ
* Ξέρετε ποιοι έπαιρναν τις δουλειές απευθείας. Καλέ, οι δικοί μας. Οι Γαλαζοπράσινοι κολλητοί, που όμως για να λέμε και του στραβού το δίκιο, μεγάλο μέρος του κέρδους τους ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ, -μη το ξεχνάμε,- το μοιράζονταν με τους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ που τους κάλυπταν. Τα πούστικα Κόμματα φταίνε και γι αυτό. Από παντού να αρπάξουν.......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου