Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010

Νουθεσίες του Μεγάλου Αδελφού

Ανησυχία στις ΗΠΑ για την επιδείνωση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων


Ανησυχητική είναι – όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς -η επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ- Τουρκίας και λόγω των ενδείξεων που υπάρχουν ότι η Άγκυρα, ωθούμενη, όπως είπε, από κάποιους στην Ευρώπη, μπορεί να κλίνει προς ανατολάς. Αυτό δήλωσε ο Γκέις μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο. "Πιστεύω ότι οι δυο τους είχαν μια αρκετά εποικοδομητική σχέση και μια σχέση που συνέβαλε στη σταθερότητα στην περιοχή και ελπίζω ότι με τον καιρό αυτού του είδους η εποικοδομητική σχέση μπορεί να εγκαθιδρυθεί εκ νέου", προσέθεσε.
Είπε χαρακτηριστικά:

"Προσωπικά πιστεύω πως, αν υπάρχει κάποια αλήθεια στην αντίληψη ότι η Τουρκία κλίνει, αν θέλετε, προς ανατολάς, αυτό συμβαίνει, κατά την άποψή μου ως επί το πλείστον επειδή ωθήθηκε (σε αυτό) και ωθήθηκε από κάποιους στην Ευρώπη που αρνούνται να δώσουν στην Τουρκία το είδος του οργανικού δεσμού με τη Δύση που επιζητεί".
Η Τουρκία επιδιώκει εδώ και δεκαετίες να ενταχθεί στην ΕΕ.
Ο Γκέιτς σημείωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους χρειάζεται να αναλογιστούν σε βάθος "γιατί (υπήρξαν) αυτές οι εξελίξεις στην Τουρκία" και "τί οφείλουμε να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε και να πείσουμε τους τούρκους ηγέτες για το συμφέρον και την αξία που έχουν οι ισχυροί δεσμοί με τη Δύση".

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

ΣΧΟΛΙΟ
Η Αμερική επιθυμεί διακαώς και το τρίτο τσιράκι της να μπεί στην Ευρωπαική 'Ενωση. Φανταστείτε με την Βρετανία, την Πολωνία και την Τουρκία θα έχει την πολυπηθέστερη ομάδα μέσα στην Ευρωπαική Ένωση. Θα τους παίζει μονότερμα τους υπόλοιπους. Είδατε πως τα γυρίζει ο αμερικάνος;  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου