Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Α’ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ


Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, με απλά λόγια.

- Με τα σημερινά δεδομένα, η χώρα οδηγείται στην καταστροφή.

Κανείς από τους διαχειριστές της εξουσίας δεν μας λέει για το αν και πότε η χώρα θα βγει από την κρίση. Υπάρχει μια ασάφεια στις δηλώσεις και μια αντίθετη πορεία προς τη λογική και τη συνισταμένη των οικονομικών θεωριών και των διαχρονικών κανόνων που εφαρμόστηκαν σε χώρες που βρέθηκαν σε ανάλογη θέση και εξήλθαν ή χαντακώθηκαν περισσότερο και ταλαιπωρούνται για δεκαετίες χωρίς να συνέλθουν ποτέ.

- Το ίδιο το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ελλάδα του 2014 θα είναι μια χώρα

με δημόσιο χρέος που θα πλησιάζει το 150% του ΑΕΠ

και κάθε χρόνο θα πρέπει να πληρώνουμε 8% του εθνικού εισοδήματος για τόκους,

περίπου το 33% των φορολογικών εσόδων.

- Οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων που επελέγη ως αντίδραση στην κρίση και η αύξηση του ΦΠΑ οδηγούν

σε μείωση της αγοραστικής δύναμης, σε χειροτέρευση των συνθηκών ζωής των πιο φτωχών

σε λουκέτα των μικρών επιχειρήσεων

σε μαζικές απολύσεις και εκτίναξη της ανεργίας.

- Η σπατάλη του χρήματος από τους κρατικούς. Σε όλα σχεδόν τα θέματα που έχω ανεβάσει μιλάω για τέτοιες περιπτώσεις. Όση οικονομία και να κάνουμε εμείς οι πολίτες, τα χρήματα θα χάνονται στις μαύρες τρύπες του στενού κράτους των ανωτάτων κυβερνητικών. (παχυλοί μισθοί σε βουλευτές, υπουργούς, συμβούλους, Golden boys, δικαστές, διευθυντές άπειρων οργανισμών, υπέρογκα έξοδα παραστάσεως, επιχορηγήσεις με αγύριστα χρήματα σε κομματικούς, μυστικά κονδύλια στα διάφορα υπουργεία, που δεν ελέγχονται, εκατομμύρια ευρώ στους δημοσιογράφους για το λιβάνισμα ή  την αποσιώπηση αυτών που βλάπτουν τους κυβερνώντες και πόσα άλλα, που συγχύζομαι να απαριθμώ.

μη παραγωγική τοποθέτηση δανεικού χρήματος Οι υπερβάλλουσες στρατιωτικές δαπάνες, μόνο κατά την τελευταία 20ετία , σε σχέση με τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και τις ευρωζώνης, υπερβαίνουν τα 60 δις ευρώ. Πόσα από αυτά μπήκαν στις τσέπες των επιτήδειων ως μίζες;

- Το δημόσιο χρέος, σε μεγάλο βαθμό, αντιπροσωπεύει τη συσσωρευμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή των εύπορων στρωμάτων της κοινωνίας για μια μακρά χρονική περίοδο, ποιος θα τους τα πάρει πίσω;

Δεν θα αναφερθώ σε άλλα. Αρκεί να γίνει κατανοητό, ότι με τα μέτρα που ήδη έχει πάρει η κυβέρνηση, η κατάσταση οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο για τους μη σχετιζόμενους με κόμματα εξουσίας Έλληνες.

Πώς θα αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Ας αρχίσουμε να προτείνουμε λύσεις.

Β’ Η ΛΥΣΗ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αν υπάρχουν τέτοιοι Έλληνες και όσο περισσότεροι υπάρχουν, υπάρχει τρόπος να βγούμε από την κρίση. Η πλειοψηφία των βουλευτών δεν είναι τέτοιοι Έλληνες. Η πλειοψηφία των δικαστών κοιτάζουν μόνο τον εαυτούλη τους. Την Ελλάδα δεν την σκέφτονται. Η παμψηφία των κομματικών στελεχών δεν είναι τέτοιοι Έλληνες. Η παμψηφία των εφοπλιστών δεν είναι τέτοιοι Έλληνες. Η παμψηφία των ανώτερων κληρικών δεν είναι τέτοιοι Έλληνες. Η πλειοψηφία των βιομηχάνων, μεγαλογιατρών, μεγαλοδικηγόρων, μεγαλεμπόρων κ.λ.π. δεν είναι τέτοιοι Έλληνες. Όλοι αυτοί γεννήθηκαν και τρέφονται από τον κομματισμό της δημόσιας ζωής. κι όποιος διαφωνεί ας το σχολιάσει. Όλα τα σχόλια δημοσιεύονται. Συνεπώς όσο υπάρχουν αυτά τα κόμματα, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη. Ας υποθέσουμε ότι κάνω λάθος και η πλειοψηφία ανθρώπων και κεφαλαίου που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι Έλληνες. Τότε για να βγει η Ελλάδα από την κρίση χρειαζόμαστε1. ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Προγραμματισμένη ανάπτυξη χωρίς διαπλοκή με την εξουσία.

«Τόσο η τόνωση της εσωτερικής αγοράς όσο και πολύ περισσότερο η παραγωγή αγαθών διεθνώς εμπορεύσιμων απαιτούν μια πολιτική παραγωγικής αναδιάρθρωσης και εξειδίκευσης, γεγονός που αποτελεί και τον πυρήνα του προβλήματος της λεγόμενης διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας. Το διαρθρωτικό παραγωγικό πρόβλημα δεν μπορεί να αφεθεί στην αυθόρμητη λειτουργία των αγορών. Χρειάζονται πολιτικές επιλογές ως προς τους τομείς που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ατμομηχανές της οικονομικής ανάπτυξης καθώς και σύγχρονες δημόσιες κλαδικές ή τομεακές πολιτικές που θα στηρίζουν τις σχετικές δραστηριότητες. Μπορούμε ενδεικτικά να διακρίνουμε ορισμένα παραγωγικά συμπλέγματα από τα οποία θα μπορούσε να εκκινήσει ένας τέτοιος σχεδιασμός: το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα, το τουριστικό – πολιτιστικό σύμπλεγμα, το δομικό – κατασκευαστικό σύμπλεγμα ως παραγωγή δομικών υλικών αλλά και διάθεσης τεχνογνωσίας, το ενεργειακό σύμπλεγμα, σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και τις δραστηριότητες που συνδέονται με την εξοικονόμηση και τις αλλαγές στη χρήση της ενέργειας, το επιστημονικό – ερευνητικό σύμπλεγμα.»

Πρέπει όμως να ισχύσουν τα παρακάτω για να υπάρξει ανάπτυξη:


α) Εδραίωση Σιγουριάς στο φορολογικό πλαίσιο, στους νόμους για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον έναν ή τον άλλον τομέα, οι κανόνες ίδρυσης ανωνύμων εταιριών, ή εκείνοι που διέπουν τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, τηλεπικοινωνιών ή οποιουδήποτε άλλου τομέα προσφέρεται για την τοποθέτηση κεφαλαίων και την παραγωγή πλούτου, διότι αποτελούν σήμερα στην Ελλάδα κινούμενο έδαφος και διώχνουν μακριά τα επενδυτικά κεφάλαια.

β) Εξάλειψη Γραφειοκρατίας. Είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη, στον κόσμο θα έλεγα εγώ αν έλειπαν μερικά πρώην κομμουνιστικά κράτη.

γ) Εξάλειψη διαφθοράς. Και εδώ είμαστε πρώτοι. Αν λείψει η διαφθορά θα μπορεί ο πολίτης να εμπιστευθεί το κράτος και να ενεργοποιηθεί για τη σωτηρία του.2. ΠΙΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΤ ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Το πρόβλημα του χρέους είναι διεθνές, επομένως υπάρχουν περιθώρια για πανευρωπαϊκή ρύθμισή του, μέσω διαγραφής μέρους του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ούτως ή άλλως με το νέο μηχανισμό θα συγκεντρώσει μεγάλο μέρος του ελληνικού και όχι μόνον, χρέους. Συνεπώς εφόσον η ΕΚΤ δεν είναι οι «απαίσιοι διεθνείς κερδοσκόποι» μπορεί να βοηθήσει με αυτή τη διαγραφή χρέους τα κράτη μέλη να μειώσουν το χρέος τους. Αλλά πρέπει να έχουν αρχίδια οι πολιτικοί μας για να το απαιτήσουν αυτό. Πράγμα που δεν συμβαίνει.3.ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑΗ αύξηση του ΦΠΑ πλήττει την ανταγωνιστικότητα. Οι ξύπνιοι κυβερνήτες, που σπούδασαν με τα λεφτά του μπαμπάκα οικονομικά, μάλλον τα έμαθαν ανάποδα. Τώρα, όλο και λιγότερα θα μαζεύουν από τις αυξήσεις του ΦΠΑ, καθώς η οικονομία θα συρρικνώνεται. Τα λεφτά θα πηγαίνουν στα πανωτόκια και καθώς δεν θα αναπτύσσεται η οικονομία, στο τέλος θα μας βουλιάξουν.

4. ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (όχι των υψηλόμισθων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, που ανέφερα)

Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας επιχειρείται να αντιμετωπιστεί σα να είναι πρόβλημα μισθών. Σύμφωνα όμως με μελέτες της ΕΚΤ, ο ελληνικός διαφορικός πληθωρισμός οφείλεται κατά 67% περίπου στα συγκριτικά υψηλότερα περιθώρια κέρδους και κατά 20% στους έμμεσους φόρους και το ΦΠΑ. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό των μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών καταστάσεων που κυριαρχούν στην ελληνική οικονομία. Η μείωση των μισθών επομένως δεν θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα αλλά θα περιορίσει τη ζήτηση, θα αυξήσει την ανεργία και θα βαθύνει την ύφεση.5.ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διότι η υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, της δημόσιας υγείας και της δημόσιας διοίκησης επιδεινώνει τους γενικότερους προσδιοριστικούς παράγοντες της κοινωνικής παραγωγικότητας. Με την παιδεία που υπάρχει σήμερα διαιωνίζεται η αγραμματοσύνη και η οχλοποίηση του πληθυσμού. Με οργάνωση της δημόσιας παιδείας εξοικονομούνται τεράστια κεφάλαια που φεύγουν έξω και σε μαύρα χρήματα στην παραπαιδεία. Η οργάνωση και η εξυγίανση του συστήματος υγείας και της δημόσιας Διοίκησης θα εξυγιάνει τη συνολική λειτουργία του κράτους. Διότι θα περιορίσει τη διαπλοκή η οποία δημιουργεί ένα αρνητικό περιβάλλον που υποσκάπτει την παραγωγικότητα και περιορίζει την ανταγωνιστικότητα.
6. ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Μισθοδοσία των  κληρικών αποκλειστικά από τον κλήρο η από τους πιστούς τους, όχι από το Κράτος.
7. ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.
8. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ.
Διότι ενώ χρυσοπληρώνονται χωρίς να το αξίζουν, από το κράτος, τα αρπάζουν μαύρα και από κάθε έναν που θέλει διευκολύνσεις.
9. ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ.

Αυτά και βλέπουμε. Καληνύχτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου