Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010

Στο μισό η αποζημίωση, υπερδιπλάσιες απολύσεις, πάμφθηνες οι προσλήψεις


Με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας, Α. Λοβέρδος, ανατρέπεται η όποια προστασία απολάμβανε ένας εργαζόμενος έναντι της αυθαιρεσίας του εργοδότη (με δεδομένο ότι οι απολύσεις στην Ελλάδα είναι αναιτιολόγητες). Και αυτό καθώς η αποζημίωση απόλυσης περιορίζεται στο μισό και θα φτάνει το πολύ τους 12 μήνες (σ.σ. συν δύο μηνιάτικα για τα δώρα και το επίδομα αδείας, δηλαδή τον 13ο και 14ο μισθό) για εργασία άνω των 28 ετών, έναντι 24 μηνών έως τώρα (και 28 συνολικά).

Αυτή η δραστική περικοπή των αποζημιώσεων, που καθιστά φθηνές τις απολύσεις, επιτυγχάνεται με το τρικ του περιορισμού των μηνών προειδοποίησης για την επερχόμενη απόλυση. Στο εξής, ο εργοδότης αρκεί να προειδοποιήσει έναν εργαζόμενό του που τον απασχολεί, επί παραδείγματι, 10 χρόνια στην επιχείρηση μόλις ένα μήνα πριν από την απόλυση (χωρίς αιτιολογία), για να του δώσει 2,5 μηνιάτικα αποζημίωση αντί για 5 έως τώρα. Επίσης, δεν υποχρεούται να καταβάλει τα 6 μηνιατικά εφάπαξ με την κοινοποίηση της απόλυσης (ίσχυε έως τώρα) και την υπόλοιπη αποζημίωση σε τρίμηνες δόσεις, αλλά θα πληρώσει μόλις 2 μήνες. Τα υπόλοιπα θα δίνονται σε διμηνιαίες δόσεις. Ουσιαστικά, ο απολυμένος θα παίρνει ένα μηνιάτικο κάθε μήνα από το ποσό της γλίσχρας αποζημίωσης.

Ελεύθερες και αυθαίρετες

Ως προς τις απολύσεις, αυτές παραμένουν ελεύθερες και αυθαίρετες -χωρίς περιορισμό- στις επιχειρήσεις μέχρι 20 άτομα, για τις επιχειρήσεις έως τα 150 άτομα αυξάνονται σε 6 τον μήνα (ήταν 4 στις επιχειρήσεις μέχρι 200 άτομα) και το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 5% τον μήνα για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (ήταν 2% για τις άνω των 200 ατόμων).

Η διευκόλυνση των εργοδοτών να προβούν σε μαζικές απολύσεις έρχεται σε μια περίοδο αύξησης της ανεργίας και ύφεσης, που σημαίνει ότι με ευκολία η κρίση θα μετακυλιστεί στις αδύναμες πλάτες των εργαζομένων που θα μείνουν άνεργοι, χωρίς επιμερισμό ή αναζήτηση εναλλακτικών προτάσεων. Και έτσι θα βαθύνει η κρίση, τη στιγμή που χρειάζονται μέτρα τόνωσης της ζήτησης και ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την ταχεία ανάκαμψη.

Από 740 στα 595 ?

Παράλληλα με τις εύκολες και φθηνές απολύσεις, οι εργοδότες αποκτούν νέο και φθηνό προσωπικό. Με μισθό ακόμη και κάτω από τον βασικό των 740 ευρώ, που προβλέπει η σύμβαση που υπέγραψε πριν από δύο χρόνια η ΓΣΕΕ. Οι νέοι έως 21 ετών θα παίρνουν το 80% του βασικού (595 ευρώ) και όσοι είναι έως 25 ετών θα... απολαμβάνουν το 85%. Το ποσό που κερδίζει ο εργοδότης «δύναται», σύμφωνα με την έκφραση του Προεδρικού Διατάγματος, να το καταβάλει ο ΟΑΕΔ. Δηλαδή η κυβέρνηση, με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα (σ.σ. βεβαίως σε εξουσιοδότηση νόμου, αλλά όχι μέσω της κοινοβουλευτικής βασάνου), καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις. Και μάλιστα όσον αφορά τον βασικό-εισαγωγικό μισθό, χωρίς καν να είναι δεδομένη η καταβολή του ελλείποντος μισθού από τον ΟΑΕΔ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΣΧΟΛΙΟ
Τι να σχολιάσω;  Από την πρώτη μέρα σ' αυτή τη σελίδα το είχα πεί. Ανατρέξτε στους Πολωνούς Υδραυλικούς. Τότε οι σοσιαλιστές έλεγαν ότι δεν θα πειραχτεί ο Ιδιωτικός Τομέας. ..........
Ξέρεις τι μου τη δίνει; Ότι έβαλαν το Λομβέρδο, ένα χαμηλών τόνων σοβαρό άνθρωπο, συνταγματολόγο, να βγάλει τα μάτια του συντάγματος. Ας έβαζαν τη Μπιρμπίλη, βρε αδερφέ........

 Αλλά δεν με εκπλήσει. Το Σύνταγμα και οι Νόμοι είναι τόσο ελαστικά νομοθετήματα, που μπορεί δύο, να τα εφαρμόζουν απολύτως αντίθετα μεταξύ τους και να ισχυρίζεται ο καθένας ότι αυτός είναι ο σωστός.
Αν είχαμε να κάνουμε με ανθρώπους, θα τους έλεγα έστω και τώρα να βγάλουν τον όρο "σοσιαλιστικό" από τον τίτλο του κόμματός τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου