Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010

«Πράσινο» για την καύση νεκρών

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία των πρώτων Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών στην Ελλάδα. Θα κατασκευαστούν εντός των υπαρχόντων κοιμητηρίων ή σε όμορα οικόπεδα. Ηδη δήμοι της Αττικής ενεργοποιούνται για την κατασκευή τους
Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία των πρώτων κέντρων αποτέφρωσης νεκρών στην Ελλάδα με την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης, η οποία καθορίζει τους περιβαλλοντικούς όρους και τις κτιριολογικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους, στη βάση της ευρωπαϊκής και ειδικότερα της γερμανικής εμπειρίας.
«Βασική μας στόχευση είναι να εναρμονιστούμε με τη διεθνή πρακτική των αναπτυγμένων χωρών όπου η πολιτεία δίνει στο άτομο την ελευθερία επιλογής του τρόπου ταφής, ανάλογα με τις θρησκευτικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις του», δήλωσε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.
Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) προβλέπεται να δημιουργούνται εντός υπαρχόντων κοιμητηρίων ή κοιμητηρίων που πρόκειται να ιδρυθούν ή σε όμορα οικόπεδα.

Μπορούν επίσης να γίνουν σε εκτός σχεδίου περιοχές με την έγκριση τοπικών ρυμοτομικών σχεδίων. Θα πρόκειται για δημοτικά καταστήματα, τα οποία θα διαχειρίζεται ο δήμος, όπως γίνεται σήμερα με τα νεκροταφεία. Πρόθεση του ΥΠΕΚΑ είναι να αντιμετωπιστούν τα ΚΑΝ με τον ίδιο τρόπο όπως τα νεκροταφεία, δήλωσε στο «Εθνος» συνεργάτης της υπουργού.

Η απόφαση υπογράφεται από τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Υγείας.
εφημ. 'ΕΘΝΟΣ"
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Θετικότατη η ρύθμιση. Μπράβο στην υπουργό. "Έτρεξε" μια κατάσταση, που έπρεπε να είχε τελειώσει πριν χρόνια. Μακάρι να ζορίσει και λίγο μερικά δήθεν θρησκευόμενα μοσχάρια - δημάρχους, ώστε να τελειώνει μια για πάντα το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου