Κυριακή, 16 Μαΐου 2010

Εμειναν λίγες... θαμπάδες στο «κρυστάλλινο σπίτι» της Βουλής

ΣΗΜΕΙΩΣΗ


ΔΕΝ θα κουραστώ να ανεβάζω κείμενα, -χωρίς διάψευση- που αφορούν την προνομιούχα τάξη των κηφινάτων κουκιών, των βουλευτών. Στέκομαι σε αυτούς, γιατί από αυτούς πηγάζει όλη η σαπίλα του πολιτικού συστήματος. Μετά θα πιάσω και τα άλλα μέλη της προνομιούχας και μισητής Ελλάδας.εφημερίδα ΕΘΝΟΣ
Χρειάστηκε η δραματική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, που ζήτησε κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, ουσιαστικό έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών και μέτρα για το μαύρο πολιτικό χρήμα για να? ιδρώσει το αυτί του πολιτικού κόσμου. Μετά τη γενική κατακραυγή, ο πρόεδρος της Βουλής προχώρησε σε διακοπή των δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα) και του επιδόματος αδείας των βουλευτών και ο υπουργός Δικαιοσύνης προτίθεται να φέρει την Τρίτη νέα νομοθετική πρόταση ουσιαστικότερου ελέγχου του «πόθεν έσχες».


«Διαφάνεια παντού για όλους και για όλα, πρέπει να κινούμαστε σ’ ένα κρυστάλλινο σπίτι», είπε την περασμένη Τετάρτη ο Φ. Πετσάλνικος και με αφορμή τη δήλωση, θα σταθούμε σήμερα πίσω από όσα ο πολίτης αδυνατεί να δει στο -κατά τα άλλα- «κρυστάλλινο σπίτι» της Βουλής.
 Αμοιβή και φορολογία: Η βουλευτική αποζημίωση, μετά τη μείωση του 5%, ανέρχεται σήμερα στα 5.490 μεικτά. Η κατάργηση του αφορολόγητου που επαγγέλθηκε η κυβέρνηση για όλους εξαιρεί τους βουλευτές, οι οποίοι συνεχίζουν να έχουν αφορολόγητο το 25% της βουλευτικής τους αποζημίωσης. Και όχι μόνο.

 Αμοιβή στις Επιτροπές: Η αμοιβή δεν φορολογείται. Μετά τη μείωση, ανέρχεται στα 245 ευρώ ανά συνεδρίαση. Κι επειδή κάποιες Επιτροπές είναι σημαντικά? ευρωφόρες (Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων κ.ά.), ο Φ. Πετσάλνικος ετοιμάζεται να θεσπίσει ανώτατο μηνιαίο όριο αμοιβής για τις συνεδριάσεις των Επιτροπών. Το ετήσιο συνολικό ποσό από τις Επιτροπές εξαιρείται της φορολόγησης.

 Παρουσίες και απουσίες: Η ισχνή παρουσία των βουλευτών στις συνεδριάσεις οδήγησε το 1999 τον Απ. Κακλαμάνη στη θέσπιση «παρουσιολόγιου», που προέβλεπε αφαίρεση μέρους της αποζημίωσης στην περίπτωση που οι αδικαιολόγητες απουσίες ξεπερνούσαν τις πέντε τον μήνα. Τα έδρανα παραμένουν άδεια (πάντως οι βουλευτές φροντίζουν να περνούν να υπογράφουν), ενώ θα είχε ενδιαφέρον να δοθούν στη δημοσιότητα οι τυχόν χρηματικές ποινές που επιβλήθηκαν στους απόντες σε όλη τη διάρκεια που ισχύει το «παρουσιολόγιο».

 Με εξαίρεση τα έξοδα κίνησης και έξοδα γραφείου των βουλευτών που μειώθηκαν σε ποσοστό 20%, όλα τα άλλα επιδόματα και ατέλειες παραμένουν αλώβητα. Για τα ποσά αυτά οι βουλευτές δεν υποχρεούνται να προσκομίσουν αποδείξεις.

 Αριθμός υπαλλήλων. Ο Φ. Πετσάλνικος ανακοίνωσε ότι σήμερα οι υπάλληλοι της Βουλής ανέρχονται στους 1.356, συν 74 ειδικοί φρουροί που άρχισαν να προσλαμβάνονται από το 2003 για τη φύλαξη κτιρίων που διατηρεί η Βουλή, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2009 ήταν 1.369. Γνωρίζουμε όμως όλοι ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μέχρι πρόσφατα είχαν προσληφθεί 236 υπάλληλοι και συνεπώς η ακρίβεια των στοιχείων απαιτεί να γνωρίζουμε και τον αριθμό των υπαλλήλων που συνταξιοδοτήθηκαν. Και επειδή οι βουλευτές από όλα τα κόμματα χειροκρότησαν τα περί διαφάνειας, μήπως είναι καιρός να μάθουμε πόσοι εκ των υπαλλήλων είναι συγγενείς και ποιων πολιτικών;

 Αφήσαμε τελευταίο το περίφημο «πόθεν έσχες», καθώς το θέμα αυτό έχει προκαλέσει την οργή και μεγάλης μερίδας βουλευτών, οι οποίοι δεν πλούτισαν από την ενασχόλησή τους με την πολιτική. Η κατηγορία αυτή επιμένει στην αναλυτική δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων όλων (θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα 48 βουλευτές έστειλαν σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό). Υπάρχουν όμως και οι... ψύχραιμοι. Εκείνοι που γνωρίζουν πως ούτε αυτή τη φορά θα γίνει τίποτα...

Γ. Μπαλ.

Διπλάσιοι έγιναν οι υπάλληλοι

Μέσα σε 10 χρόνια ο αριθμός των υπαλλήλων της Βουλής διπλασιάστηκε, χωρίς βεβαίως γι΄ αυτό να ευθύνονται οι υπάλληλοι. Η ανιούσα πορεία σε αριθμούς έχει ως ακολούθως:

2000 643

2001 667

2002 754

2003 875

2004 (χρονιά εκλογών και ανόδου στην εξουσία της ΝΔ) 1.093

2005 1.150

2006 1.178

2007 1.216

2008 1.292

2009 (μέχρι τον Σεπτέμβριο) 1.369

2010 (Μάιος) 1.356

Τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των μονίμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων. Για τους μετακλητούς και τους εργαζόμενους με σύμβαση εργασίας δεν έχουμε (προς το παρόν...) στοιχεία. Γ. Μπαλ.

Διπλάσιος και ο προϋπολογισμός

Ανοδική πορεία ακολούθησε την τελευταία 10ετία και ο προϋπολογισμός της Βουλής, ο οποίος μόλις φέτος -αφού ξέσπασε η κρίση για τα καλά- εμφανίζεται μειωμένος κατά 17,5% (περίπου 25 εκατ.). Από τα 102,47 εκατ. ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός της Βουλής το 2000 έφτασε το 2010 να είναι 218,25 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη αύξηση (19,8%) παρουσιάστηκε το 2005.Σημειώνεται ότι οι προϋπολογισμοί της Βουλής ψηφίζονται ομόφωνα, με εξαίρεση τα δύο τελευταία χρόνια που διαφώνησαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Γ. Μπαλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου