Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ

Σήμερα σας προτείνω μια συνταγή με φρέσκα κουκιά - του καρδαμωμένου τύπου με την ονομασία «βουλευτές», όπως λέμε ντοματάκια «ρόμα», μελιτζάνες «φλάσκες» κ.λπ. Αντιθέτως με τα άλλα κουκιά, αυτά ευδοκιμούν επί τέσσερα συνεχή χρόνια και κατόπιν ανανεώνονται. Προσοχή: Δεν είναι όλα τα κουκιά βουλευτές, ούτε όλοι οι βουλευτές κουκιά, υπάρχουν κι άλλες ποικιλίες. Λοιπόν επί το έργο:


ΥΛΙΚΑ

• 1 κιλό κουκιά πράσινα τύπου «βουλευτές»

• 1 κιλό αγκινάρες κομμένες στα δυο

• 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

• 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

• 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

• 1 λεμόνι το χυμό του

• 1 κουτ. σούπας γεμάτη αλεύρι

• αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

• Πλένουμε και καθαρίζουμε τους βουλευτές και τις αγκινάρες. (δύσκολο το καθάρισμα ειδικά των "βουλευτών").

• Σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά

• Προσθέτουμε τα κουκιά-βουλευτές, τις αγκινάρες τον άνηθο και βράζουμε το φαγητό περίπου μισή ώρα με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας. (για να μην την κοπανίσουν τα κουκιά).
ΠΡΟΣΟΧΗ, ΠΡΟΣΟΧΗ! Μια αναγνώστρια  τα έριξε πριν κάψει καλά το λάδι και οι βουλευτές βρήκαν την ευκαιρία και της έφαγαν όλες τις αγκινάρες ! 

• Ελέγχουμε αν το φαγητό χρειάζεται λίγο ακόμη νερό, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.

• Διαλύουμε το αλεύρι στο χυμό του λεμονιού και το προσθέτουμε στο φαγητό.

• Ανακινούμε ελαφρά την κατσαρόλα ώστε να απλωθεί παντού και την τοποθετούμε ξανά πάνω στο μάτι της κουζίνας για να δέσει η σάλτσα.

• Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

. Να τα φάτε όσο είναι ζεστά και ζαλισμένα, γιατί αν αργήσετε μπορεί να σας φάνε αυτά!

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

2 σχόλια:

  1. Eαν τα κουκιά είναι τύπου Βουλευτές η συνταγή θα γίνει αχώνευτη!
    ΧΑΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έχεις δίκαιο Χάρη, από τότε είμαι στο κρεβάτι, δεν χωνεύονται με τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή