Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει!

«ΤΟ ΒΗΜΑ» (Οι επισημάνσεις δικές μου)

Είπαν και δύο «ναι» έπειτα από χρόνια για άρση ασυλίας

Επειτα από πολλά χρόνια, αλλά και με ισχυρές... αντιστάσεις, όπως δείχνει το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας, η Βουλή αποφάσισε χθες να εφαρμόσει το πνεύμα του Κανονισμού της και να άρει την ασυλία δύο μελών της προκειμένου να τους ασκηθεί δίωξη για πράξεις που δεν σχετίζονται με την πολιτική τους δραστηριότητα.
Με 199 «ναι», 25 «όχι» και 3 «παρών» η Ολομέλεια της Βουλής ήρε την ασυλία του βουλευτή της ΝΔ κ. Κ. Καραγκούνη, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορία για τροχαία παράβαση, ενώ με 173 «ναι», 48 «όχι» και 6 «παρών» έγινε δεκτό εισαγγελικό αίτημα για δίωξη του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Θ. Ρομπόπουλου για παράνομη τοποθέτηση σε γήπεδο διαφημιστικής πινακίδας της επιχείρησής του.
Και στις δύο περιπτώσεις η αρμόδια Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας είχε εισηγηθεί την άρση της ασυλίας των βουλευτών, ενώ και οι ίδιοι οι εγκαλούμενοι από τη Δικαιοσύνη έλαβαν τον λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση, ζητώντας από τους συναδέλφους τους να υπερψηφίσουν την εισήγηση, χωρίς ωστόσο να τους... πείσουν όλους. Στην ίδια ψηφοφορία εξάλλου με μεγάλη πλειοψηφία απερρίφθησαν, σύμφωνα και με σχετική εισήγηση της Επιτροπής, αιτήματα για να αρθεί η ασυλία του κ. Αρ. Λαφαζάνη (ΠαΣοΚ) για συκοφαντική δυσφήμηση και του κ. Γρ. Αποστολάκου (ΝΔ) για τις πράξεις της απειλής και της εξύβρισης, καθώς κρίθηκε ότι οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν σχετίζονταν με την πολιτική δραστηριότητά τους. Με αυτή την αφορμή ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ.Πετσάλνικος ανακοίνωσε την πρόθεσή του στην επικείμενη αναθεώρηση του Κανονισμού να αναμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο για την ασυλία, ώστε να γίνεται με απλούστερο τρόπο ο διαχωρισμός των αιτημάτων δίωξης που αφορούν την πολιτική δραστηριότητα από εκείνα του κοινού ποινικού δικαίου. «Ο,τι δεν έχει να κάνει με την πολιτική ή βουλευτική δραστηριότητα, οτιδήποτε άλλο που εναπόκειται στον έλεγχο της Δικαιοσύνης,δεν πρέπει να καλύπτεται από τον θεσμό της βουλευτικής ασυλίας» ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος.
Ωστόσο και το υφιστάμενο άρθρο του Κανονισμού κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά παρά ταύτα πάμπολλες φορές κατά το παρελθόν στις ψηφοφορίες έχει επικρατήσει η κακώς εννοούμενη «συναδελφική αλληλεγγύη», με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να απορρίπτει αιτήματα άρσης της ασυλίας βουλευτών για πράξεις που καταφανώς δεν σχετίζονταν με την πολιτική δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου