Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010

Θερίζουν» οι αυτοκτονίες

Του Κωστα Oνισενκο «KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

Σειρά από αυτοκτονίες που φαίνεται να σχετίζονται έμμεσα με την οικονομική κρίση είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μόλις χθες, δύο άντρες ηλικίας 45 και 49 ετών, και οι δύο ελεύθεροι επαγγελματίες, έβαλαν τέλος στη ζωή τους. Το ένα περαστικό σημειώθηκε περίπου στις 8.30 το πρωί στο Π. Φάληρο με αυτόχειρα 45χρονο ιδιοκτήτη φούρνου, ο οποίος απαγχονίστηκε. Περίπου μιάμιση ώρα αργότερα, ένας 49χρονος άντρας, ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων, εντοπίστηκε νεκρός από αυτοπυροβολισμό, μέσα σε αυτοκίνητο στον Αγ. Στέφανο. Και στα δύο περιστατικά εξετάζονται οι οικονομικοί λόγοι ως ενδεχόμενα κίνητρα των αυτοκτονιών. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν σημειωθεί αυτοκτονίες σε Κρήτη, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Σέρρες κ. ά.

Η αυξητική τάση στις αυτοκτονίες καταγράφεται καθαρά και από τα στοιχεία που συγκεντρώνει η γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018 που λειτουργεί τα τελευταία τρία χρόνια από την Οργάνωση Κλίμακα σε συνεργασία με το υπ. Υγείας. «Το τελευταίο διάστημα, οι κλήσεις προς τη γραμμή βοήθειας έχουν αυξηθεί κατά 60% με 70%», λέει ο επιστημονικός υπεύθυνος για τη λειτουργία της γραμμής, ψυχίατρος κ. Κυριάκος Κατσαδώρος. Οπως αναφέρει, «έχουμε παρατηρήσει ότι πλέον πολύ πιο συχνά οι άνθρωποι που καλούν αναφέρουν τα οικονομικά προβλήματα ως κύρια αιτία για την απελπισία που νιώθουν». Ο ίδιος, ωστόσο, διευκρινίζει ότι το οικονομικό αδιέξοδο δεν είναι ο λόγος που οδηγεί στην αυτοκτονία, αλλά προστίθεται σε μια πολυπαραγοντική διαδικασία που επιβαρύνει την ψυχολογική κατάσταση μιας ευαίσθητης ομάδας συμπολιτών μας.

Το 2008 η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε 373 αυτοκτονίες (328 το 2007). Ωστόσο, κοινό μυστικό αποτελεί ότι πολλές από τις αυτοκτονίες δεν καταγράφονται, αλλά δηλώνονται ως «ατυχήματα», υπό τον φόβο του κοινωνικού στίγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου