Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

Σύμμαχος των δολοφόνων

Από ΤΟ ΒΗΜΑ

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


Μηχανότρατες «αλέθουν» δελφίνια και φώκιες

Αλιευτικά αφανίζουν τα σπάνια θαλάσσια είδη- Τα όμορφα και άκακα ζώα βρίσκονται μαχαιρωμένα και ακρωτηριασμένα

ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ
Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Πολλές δεκάδες σπάνια και απειλούμενα θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες «δολοφονήθηκαν» τον τελευταίο χρόνο από ανθρώπινο χέρι. Μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες καταγράφηκαν 12 θανατώσεις φωκιών Μonachus monachus- από τις συνολικά 250 που ζουν στις ελληνικές θάλασσες και στα τουρκικά παράλια. Το αποκορύφωμα όμως ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν μέσα σε μόλις 24 ώρες καταγράφηκαν πέντε σκοτωμένα δελφίνια: τρία στη Σάμο, ένα στις ακτές της Χαλκιδικής και άλλο ένα στη Μαγνησία. Τα τέσσερα από αυτά βρέθηκαν με κομμένη την ουρά και μαχαιρωμένα στην κοιλιά- συνηθισμένη τακτική που στοχεύει στην απευθείας βύθιση των ζώων και στον μη εκβρασμό τους στις ακτές με στόχο τη συγκάλυψη του εγκλήματος.
«Η κατάσταση είναι πλέον οριακή για το κατά πόσον θα μπορέσουν να επιβιώσουν αυτά τα σπάνια είδη» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών «Αρχιπέλαγος» κ. Θ. Τσιμπίδης . Σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση- και ορισμένες εποχές ακόμη και σε καθημερινή βάση- οι επιστήμονες του «Αρχιπελάγους», οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας, καταγράφουν νεκρά δελφίνια, χελώνες και φώκιες, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν βρει τον θάνατο από ανθρώπινο χέρι.
Οι εκβρασμοί θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών δεν είναι καινούργιο φαινόμενο.
Αποτελούσε ανέκαθεν μια φυσιολογική διαδικασία η οποία μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά ή ακόμη και φυσικά αίτια. Τελευταία όμως η κατάσταση έχει αλλάξει. «Τα περισσότερα από τα ζώα που εκβράζονται νεκρά στις ελληνικές ακτές έχουν εμφανή σημάδια από ηθελημένη θανάτωση, ενώ λιγότερα είναι αυτά που πεθαίνουν από ασθένειες ή από τη ρύπανση των θαλασσών» επισημαίνει η συντονίστρια Επιστημονικής Έρευνας και Δράσεων Προστασίας του «Αρχιπελάγους», υδροβιολόγος κυρία Αναστασία Μήλιου.
Οι ηθελημένες θανατώσεις, σύμφωνα με τον κ. Τσιμπίδη, συμπίπτουν με τη δραστηριοποίηση στις συγκεκριμένες περιοχές μεγάλων αλιευτικών σκαφών (μηχανότρατες) απ΄ όλη την Ελλάδα (Λαύριο, Πειραιάς, Β. Ελλάδα κτλ.). «Οι μηχανότρατες, εκτός των άλλων, σαρώνουν από άκρη σε άκρη και σε 24ωρη βάση τον βυθό, αφανίζοντας αλιεύματα την εποχή της αναπαραγωγής τους, καθώς και σπάνιας σημασίας θαλάσσια οικοσυστήματα» τονίζει ο κ. Τσιμπίδης.
Η θαλάσσια ερευνητική ομάδα του «Αρχιπελάγους» γίνεται καθημερινά μάρτυρας της πολύπλευρης παραβατικής δραστηριότητας των μεγάλων αλιευτικών σκαφών.
Οι αλιευτικές πολιτικές που εφαρμόζονται αντιβαίνουν υποχρεώσεις που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ελπιδοφόρες εμφανίζονται οι εξαγγελίες της νέας επιτρόπου Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας κυρίας Μαρίας Δαμανάκη , η οποία δεσμεύθηκε ότι δεν θα επιτραπούν περαιτέρω παρεκκλίσεις από το Κοινοτικό Δίκαιο, η εφαρμογή του οποίου θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την επίλυση των προβλημάτων των ελληνικών θαλασσών.
Για κάθε θαλάσσιο θηλαστικό ή χελώνα που βρίσκεται εκβρασμένο υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν περίπου άλλες 20 περιπτώσεις που δεν εντοπίζονται. «Με αυτό το δεδομένο, εύλογα συμπεραίνουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η συνέχιση αυτής της πρακτικής διαταράσσει σημαντικά τις ισορροπίες της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, απειλεί με εξαφάνιση σπάνια είδη και αμαυρώνει την εικόνα της χώρας μας, δυσφημώντας ταυτόχρονα το σύνολο των ελλήνων αλιέων» αναφέρει η κυρία Μήλιου .

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Να σας το εξηγήσω:
Οι λιμενικές αρχές εξαντλούνται στους ελέγχους των ερασιτεχνών.
Να μη πιάσεις πάνω από τρία κιλά ψάρια ανα βάρκα. Να μη ψαρεύεις 50 μέτρα κοντά στις μυδοκαλλιέργειες.Να έχεις πληρώσει το παράβολο για την άδεια. Να έχεις της "παναγιάς τα μάτια". 
Τους δολοφόνους δεν τους ελέγχουν γιατί είναι υπεράνω ελέγχων. Και οι επαγγελματίες, εκτός λίγων εξαιρέσεων, σκοτώνουν τα παραπάνω είδη γιατί είναι ανταγωνιστές τους στη λεία, (ψάρια). Και προκλητικά οι μηχανότρατες  σκουπίζουν το βυθό από κάθε όν.
Το λιμενικό είπαμε τι το ενδιαφέρει: Να αδειάσει η θάλασσα από ερασιτέχνες για να αλωνίζουν οι (ο θεός να τους κάνει) επαγγελματίες.

3 σχόλια:

  1. καλα.τα λες λαζαρε στο διαβολο να πανε και ακομη παραπερα μανολης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ σωστα τα λετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλοσορίζουμε τον Τέλη στην παρέα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή