Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010

Καθήκον ο...ξυλοδαρμός οδηγού από την ΕΛΑΣ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ

Το καθήκον... δικαιολογεί τον ξυλοδαρμό πολίτη από αστυνομικούς, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, με το οποίο απαλλάχτηκαν τέσσερις άνδρες της ΕΛΑΣ.

Η υπόθεση ξεκίνησε να διερευνάται από τις δικαστικές αρχές έπειτα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον των αστυνομικών ομογενής ο οποίος ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς σε μπλόκο που είχε στηθεί στην οδό Κωλέττη το Νοέμβριο του 2007. Σύμφωνα με το βούλευμα, ο ομογενής είχε σταθμευμένο το όχημά του κοντά στο σημείο όπου οι αστυνομικοί πραγματοποιούσαν ελέγχους σε διερχόμενους οδηγούς. Οταν επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο και ξεκίνησε, οι αστυνομικοί του έκαναν σήμα να σταματήσει και του ζήτησαν να υποβληθεί σε έλεγχο αλκοτέστ. Αρχικά ο πολίτης αρνήθηκε, αλλά στη συνέχεια υπάκουσε στις υποδείξεις των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να βρεθεί ποσοστό αλκοόλης στο αίμα του 0,5%, ένδειξη η οποία δε δικαιολογεί την ακινητοποίηση του οχήματος από τους αστυνομικούς. Ωστόσο οι άνδρες της ΕΛΑΣ επέμειναν σε... εξονυχιστικό έλεγχο και όταν διαπίστωσαν ότι το αυτοκίνητο δεν είχε περάσει από ΚΤΕΟ, το ακινητοποίησαν και άρχισαν να ξηλώνουν τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Ο οδηγός αντέδρασε με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ομογενής δέχτηκε γροθιές και κλοτσιές στο σώμα και στα πόδια, όπως προκύπτει από την περιγραφή των τραυμάτων στην ιατροδικαστική έκθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη οι τέσσερις αστυνομικοί. «Οι προκλήσεις σωματικών βλαβών δεν ήταν αναγκαίες από τους αστυνομικούς, οι οποίοι μπορούσαν να τον συλλάβουν μόνον με αστυνομική λαβή», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην εισαγγελική πρόταση.

Ομως τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου είχαν αντίθετη άποψη και αποφάσισαν την απαλλαγή των αστυνομικών, με το σκεπτικό ότι τα τραύματα που προκάλεσαν οι άνδρες της ΕΛΑΣ στον οδηγό έγιναν «κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, επειδή προέβαλε σθεναρή αντίσταση». Σύμφωνα με το σκεπτικό του βουλεύματος, η συμπλοκή προκλήθηκε με υπαιτιότητα του μηνυτή.

Xωρις  ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου