Τρίτη, 18 Μαΐου 2010

Άρτος και θεάματα

Η περίπτωση της κ. Γκερέκου ανέδειξε ένα μεγάλο θέμα, που με απασχολεί και δεν εύρισκα ευκαιρία να αναδείξω.

Τη σχέση όχλου - μέσων Ενημέρωσης -ανθρώπου του θεάματος - Βουλής.Όχλος ονομάζεται το κομμάτι εκείνο του λαού, που δεν είναι συνειδητοποιημένο πολιτικά και άγεται και φέρεται από την υποκουλτούρα που το μπουκώνουν τα ΜΜΕ και τα συναισθήματα που του προκαλούν, αυτά και διάφοροι τσαρλατάνοι πολιτικοί.

Ο όχλος λοιπόν ψηφίζει τον τύπο που αναδεικνύεται από το γυαλί. Ηθοποιός, αθλητής, τραγουδιστής, παρουσιαστής, κριτής ταλέντων, ψώνια με δική τους εκπομπή, σε κάθε περίπτωση άσχετος με το έργο που πρέπει να εξασκήσει ως βουλευτής. Έτσι η βουλή είναι γεμάτη τέτοιους τύπους, που όμως είναι ανάρπαστοι από τα κόμματα γιατί έχουν πολυπληθές κοινό, που θα τους ψηφίζει. Έτσι και το κόμμα κάνει τη δουλειά του γιατί έχει πολλά κουκιά στη βουλή, που αν σκεφτόντουσαν λίγο, θα δημιουργούσαν προβλήματα. Είδατε την εφαρμογή του κανόνα; Οι τρείς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, και η μία της Νέας Δημοκρατίας, που ψήφισαν κατά συνείδηση, διαγράφηκαν αμέσως από το κόμμα, ενώ τα κουκιά που ψήφισαν κατ’ εντολήν, επιβραβεύονται.

Αυτοί οι αναγνωρίσιμοι τύποι, όχι λόγω των πολιτικών και επιστημονικών των προσόντων, δημιουργούν προβλήματα στους λίγους ικανούς βουλευτές, που εκλέγονται για το έργο τους και θέλουν να προσφέρουν, αλλά περιορίζονται.

Θα μου πει κάποιος, μα είναι δημοκρατία αυτό που προτείνεις; Στη Δημοκρατία οι πάντες εκλέγουν και εκλέγονται.

Και απαντώ: Στη Δημοκρατία οι άριστοι πρέπει να ασχολούνται με τα κοινά, όσοι έχουν το σεβασμό και την αποδοχή των πολλών για την προσφορά τους και δεν επιδιώκουν δια του αξιώματός των να αποκτήσουν πλούτη, έχουν δε ελεγχθεί για το παρελθόν τους και για τα άτομα που σχετίζονται, όχι οι κατασκευασμένοι των μέσων ενημέρωσης, που δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα. Αλλά τα κόμματα που επιλέγουν τους υποψηφίους κρατούν τον πήχη πολύ χαμηλά, γιατί ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Άρτο και θεάματα- panem et circenses- προσέφεραν πάντα οι επιτήδειοι κυβερνήτες στον όχλο. Σήμερα του προσφέρουν μόνο θεάματα γιατί έτσι που τον κατάντησαν δεν είναι άξιος να διεκδικήσει λίγο άρτο από τον πολύ που τρώνε εκείνοι.

Αυτό λοιπόν συμβαίνει και έχουμε οχλοποίηση των πάντων, όπως καλή ώρα σήμερα. Και στην οχλοποίηση  γιγαντώνεται το αστυνομικό κράτος. Οπότε το πολίτευμα που διαμορφώνεται, λέγεται Αστυνομική Ολιγαρχία. Διότι οι ολίγοι έξυπνοι εκμεταλεύονται τους βλάκες και  κυβερνούν με αστυνομική προστασία. Βλέπετε σήμερα ότι οι αποφάσεις παίρνονται από μια χούφτα ανθρώπους,  και είναι αντίθετες στα συμφέροντα των πολλών.
Το γιγαντωμένο αστυνομικό κατασκεύασμα δεν βάλλεται από κανέναν. Παράδειγμα. Κόπηκαν τα πτητικά επιδόματα των πιλότων των μαχητικών αεροπλάνων. Κόστος, όσο και ο προϋπολογισμός μιας εκπομπής της κρατικής τηλεόρασης. Εδώ συγκρούεται η πολεμική ετοιμότητα της χώρας με το θέαμα του όχλου. Νικητής το θέαμα.

Πόσα χρήματα πάνε κάθε χρόνο για τον προυπολογισμό της Αστυνομίας; Κανείς δεν ξέρει, ούτε τα βγάζουν στον αέρα γιατί, θα μας φύγουν τα μαλλιά από το κεφάλι μας. Εκεί όμως τα δίνουν γιατί χρειάζονται παντοδύναμη αστυνομία για να τους προστατεύει από την οργή του όχλου (γιατί τώρα που του έκοψαν τον «άρτο» γίνεται επιθετικός). Αν καταλειφθεί η Ελλάδα, ή μέρος της, αυτοί θα επιζήσουν, όπως ιστορικά επέζησαν σε όλες τις υποδουλώσεις της χώρας μας οι επιτήδειοι και έγιναν ένα με τους κατακτητές. Αν όμως τους σπάσει το κεφάλι ο εξαγριωμένος όχλος, δεν θα χαίρονται πια τα αγαθά που αποκόμισαν.

Βλέπουμε και στην Ταϋλάνδη αυτό το διάστημα. Ο πιο επικίνδυνος εχθρός είναι αυτός που θα μας ρίξει από την καρέκλα μας.

Δεν είναι χαρακτηριστικό μου να γράφω πολλά, γι αυτό σταματώ.

Ένα συμπέρασμα έχω βγάλει.

Όσο δεν συνειδητοποιείται πολιτικά ο κόσμος, τόσο θα έχει στο κεφάλι του άχρηστους και εγκληματίες κυβερνήτες, γιατί οι τύποι που μπαίνουν στην βουλή, δεν μπορούν να σηκώσουν το συνταγματικό έργο που τους αντιστοιχεί. Η Βουλή έπρεπε να ορθώνει φραγμούς στην ασυδοσία της εκτελεστικής εξουσίας, προς όφελος του λαού. Όμως για δέστε τα τελευταία 30 χρόνια πόσες φορές έλεγξε κυβερνήτες. Γιατί; Γιατί η βουλή είναι ο καθρέπτης του εκλογικού σώματος.Και το εκλογικό σώμα από ποιούς αποτελείται κατά πλειοψηφία; Από τον όχλο. Οπότε μην έχουμε παράπονο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου