Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010

Πυρά κατά του προέδρου ΣΕΒ

 «Eθνος» 13/5

«Χόρτασε η ψείρα και βγήκε στο γιλέκο», δήλωσε ο Χ. Καστανίδης. Σκληρή γλώσσα από Γ. Καρατζαφέρη και τους εκπροσώπους της Αριστεράς

Πυρ ομαδόν από τα πολιτικά κόμματα -πλην της ΝΔ- δέχτηκε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, με αφορμή την πολιτική πλατφόρμα που παρουσίασε για μια «νέα μεταπολίτευση».

Οι δηλώσεις του κ. Δασκαλόπουλου για την ανάγκη να υπάρξει «μία νέα ιδεολογική και θεσμική βάση στην κοινωνία και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα» προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από την κυβέρνηση, τον ΛΑΟΣ και τα κόμματα της Αριστεράς. Τη «σκυτάλη» παρέλαβαν αμέσως μετά οι βουλευτές, που έβαλαν κατά του επιχειρηματικού κόσμου και των μέσων ενημέρωσης, χρεώνοντάς τους προσπάθεια απαξίωσης της πολιτικής ζωής.

«Χόρτασε η ψείρα και βγήκε στο γιλέκο». Με αυτήν τη λαϊκή σοφία απάντησε στον πρόεδρο του ΣΕΒ ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, ο οποίος σε υψηλούς τόνους επισήμανε ότι «την πολιτική δεν μπορούν να την κρίνουν και να την αλλάξουν επιχειρηματίες βουτηγμένοι στη διαπλοκή, που αφού επί χρόνια κατασπατάλησαν κρατικούς πόρους, προστατευόμενοι από κρατικές συνθήκες, τώρα ανακάλυψαν και ισχυρίζονται ότι η ελεύθερη οικονομία από μόνη της μπορεί να δώσει λύση». Αναγνώρισε, πάντως, τις ευθύνες του πολιτικού κόσμου, λέγοντας πως το πολιτικό σύστημα «πρέπει να το αλλάξουμε εμείς».

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Ο Γ. Καρατζαφέρης κάλεσε τους «κεφαλαιοκράτες» να προσέξουν, γιατί, όπως είπε, «η επιείκεια με την οποία τους έχει συμπεριφερθεί ο πολιτικός κόσμος τούς δημιουργεί περισσότερη αναίδεια και γίνονται θρασύτεροι».

Αντιδράσεις προκάλεσε η πολιτική πλατφόρμα που παρουσίασε ο Δ. Δασκαλόπουλος στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Τα πυρά εξαπέλυσαν οι Χ. Καστανίδης, Γ. Καρατζαφέρης, Αντ. Σκυλλάκος και Ν. Τσούκαλης

«Οι πολιτικοί», πρόσθεσε, «εδώ είμαστε ταγμένοι να προστατέψουμε τη δημοκρατία. Αυτοί έχουν ταχθεί να προστατεύσουν το πορτοφόλι τους». Περιέγραψε το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ως την «αρένα που θέλει αίμα», εκφράζοντας τον φόβο να υπάρξει «πογκρόμ» κατά πολιτικών, φέρνοντας το παράδειγμα της Μαρίας Αντουανέτα, όταν «έκοψαν το πρώτο κεφάλι και μετά δεν ήξεραν πού να σταματήσουν».

Τη θεσμοθέτηση «πόθεν έσχες» για τους επιχειρηματίες πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος. Ως το «απόλυτο πολιτικό μανιφέστο» χαρακτήρισε την ομιλία Δασκαλόπουλου ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τσούκαλης, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΕΒ ότι εμφανίστηκε ως «σωτήρας».

«Η κρίση διαμορφώνει εύφορο κλίμα για όσους επιδιώκουν την απαξίωση συλλήβδην της πολιτικής και των πολιτικών», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «διαφάνεια παντού, για όλους και για όλα».

Πρόταση
Προς αυτήν την κατεύθυνση πρότεινε να υπάρξει δημοσιότητα των «πόθεν έσχες» και για τους μη πολιτικούς. Τάχθηκε ακόμη κατά της μείωσης του αριθμού των βουλευτών, παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει τους λιγότερους βουλευτές σε σύγκριση με άλλες χώρες, ότι το κόστος λειτουργίας του Κοινοβουλίου αντιστοιχεί στο 3,5 τοις χιλίοις του κρατικού προϋπολογισμού και οι δαπάνες για την αποζημίωση των βουλευτών στο 1 τοις χιλίοις.

Σχετικά με τους υπαλλήλους της Βουλής, υποστήριξε ότι το επίδομα «ανοίγματος - κλεισίματος» ισχύει από το 1929 και είναι το μοναδικό που καταβάλλεται, το οποίο περικόπτεται από 39% έως και 49% ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο.

Πυρά κατά οικονομικών συμφερόντων, που έχουν -όπως είπε- συγκεκριμένες «πολιτικές στοχεύσεις», αλλά και των ΜΜΕ που «βομβαρδίζουν τους πολίτες», εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, ο οποίος έκανε λόγο για «ένα απίστευτο γαϊτανάκι λαϊκισμού» το οποίο «ροκανίζει το δέντρο της δημοκρατίας».
Από τη ΝΔ ο Γ. Γιακουμάτος προέτρεψε τους συναδέλφους του να κάνουν μηνύσεις κατά δημοσιογράφων που διαβάλλουν συνειδητά το Κοινοβούλιο. Έκανε λόγο ακόμη για δημοσιογράφους με 40-50.000 ευρώ τον μήνα, με βίλες, Grand Cherokee και Cayenne, που έχουν μετατρέψει σε «σάκο του μποξ» τους υπαλλήλους της Βουλής.

Λευτέρης Γαλανός
galanos@parliament.grΣΗΜΕΙΩΣΗ
Μωρέ, σηκώθηκαν τα πόδια να κτυπήσουν το κεφάλι! Πως ενώνονται όλοι οι βουλευτές, όταν είναι για την τσέπη τους και για το καλό τους όνομα! Κατά του ΣΕΒ, του εργοδότη τους!
Ο Πετσάλνικος επιστράτευσε τα ποσοστά. Για δες φίλε μου τα ποσοστά, την προσφορά  και τις αμοιβές των βουλευτών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης και έλα να σου μάθω ότι δεν κάνει να χρησιμοποιείς την απόλυτη καθετοποίηση. Υπάρχουν και κανόνες.
Ο μαϊντανός των καναλιών Γ. Γιακουμάτος, που πιο πολλές παρουσίες έγραφε στα κανάλια παρά στη Βουλή, την περίοδο της καταστροφικής Καραμανλικής διακυβέρνησης, τα βάζει με τους οικοδεσπότες του, γιατί σταμάτησαν να τον καλούν.
Λεβέντες, δεν μας πείθετε!  Θα επανέλθω.

1 σχόλιο:

  1. Υπάρχει αυτό το είδος ακόμα?
    Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια θα έχει εξαφανισθεί απο την Ελλάδα. Ολοι αυτοί οι πατριώτες , υπηρέτες του ...Εθνικού χρήματος και των υψηλότοκων δανείων θα έχουν εγκατασταθεί σε άλλες πατρίδες.
    Εξάλλου η ιστορία δεν μας δίδαξε? Πάντα αυτοί φεύγουν πρώτοι.
    ΧΑΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή