Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010

Ο ΠΟΛΩΝΟΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ 1

Με την είσοδο νέων χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, στην ΕΕ, ανέκυψε το ζήτημα του Πολωνού υδραυλικού. Ο Πολωνός υδραυλικός πληρωνόταν μηδαμινά σε σχέση με τον μέσο Ευρωπαίο υδραυλικό. Ο στόχος ήταν με την είσοδό του στην ΕΕ, να απελευθερωθεί η ζήτηση και προσφορά της εργασίας, ώστε να πληρώνονται όλοι οι "υδραυλικοί" με τις μηδαμινές αυτές αμοιβές. Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, που από την έναρξη της βιομηχανικής εποχής αγωνίζονται με θυσίες (ανθρώπινων ζωών) να κατοχυρώσουν συνθήκες εργασίας και αμοιβές, αντέδρασαν και ζήτησαν την εξύψωση της αμοιβής των νεοεισερχομένων στα δικά τους μεγέθη και όχι το ανάποδο, δηλ. εφόσον ο Π.Υ. εργαζόταν στις χώρες τους, έπρεπε να ισχύουν οι εκεί κατοχυρωμένες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.
Ο στόχος όμως εξακολουθεί να υπάρχει.
Και τέθηκε σε εφαρμογή.
Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας μικρούλης αλογοσκούφης, που ζούσε με την οικογένειά του σε μια καλύβα στη φαβέλα μιας πόλης. Η οικογένειά του ήταν φτωχή και χωρίς σύστημα και γι' αυτό αναγκαζόταν να δανείζεται για να τα βγάλει πέρα, από το  πλουσιόσπιτο, που βρισκόταν στο πλούσιο προάστιο και ανήκε σε μια μεγάλη, πλούσια οικογένεια, της Δόνας Σαρκομερκελίνας. Μόλις ενηλικιώθηκε ο μικρός αλογοσκούφης, και σπούδασε τα οικονομικά και έγινε τζιμάνι,του είπε ο πατέρας του να τακτοποιήσει τα βιβλία, που μέχρι τότε τα κανόνιζαν τα πρασινοαδερφάκια του και έπειθαν τη Σαρκομερκελίνα ότι είχαν τη δυνατότητα, λογιστικά, να επιστρέψουν τα δανεικά. Ο αλογοσκούφης έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά, σκάλισε τα κιτάπια, αράδιασε τα νούμερα και βρήκε ότι τα πρασινοαδερφάκια του, είχαν μαγειρέψει τα νούμερα και τα παρουσίασαν μια χαρά στη γριά και εκείνη ευχαριστημένη τους έδωσε δάνειο. Είχε απόλυτο δίκαιο! Ο αλογοσκούφης μας είχε βρεί την αλήθεια! Και τι έκανε τότε;
Χωρίς να σκεφτεί πολύ το συμφέρον της μπατιρο-οικογένειας, έτρεξε απέναντι στη χοντρή γριά φωνάζοντας: Θεία! θεία! σε κορόιδευαν τα πρασινοαδερφάκια μου. Εγώ μόνο σου δείχνω τα σωστά στοιχεία. Δεν σου χρωστάμε τόσα! Σου χρωστάμε άλλα τόσα! (Συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου